В пятницю, 29 березня, у Ватикані відновлять почитання Чудотворної ікони Розпяття Спасителя із Зарваниці, що на Тернопіллі. У Базилиці Святого Петра відбудеться чин Благословення Корони Тернового вінка Святійшим Отцем Франциском Папою Римським. Пряму трансляцію з Ватикану можна буде переглянути на телеканалі «Тернопіль1» 29 березня о 18 годині. ikona-rozpiattia-27-03-2019-2

Завдяки Чудотворній іконі Богородиці, Марійський духовний центр у Зарваниці відомий на весь світ. Однак мало хто знає, що тут була ще одна, не менш шанована святиня, – чудотворна ікона Розп’ятого Спасителя. Вона була центральною іконою в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Це добре пам’ятають старожили села.

«Як ми тільки церкву відкрили, отець Монастирський звідкись привіз образ. Кожен, хто приходив до церкви, міг цю святиню побачити», – каже мешканець Зарваниці Володимир Баран.

Історія ікони Розп’ятого Спаса дуже цікава. У 1728 році мешканець Зарваниці Стефан Долган знайшов у полі «чорну шухляду», у якій зберігалось зображення розп’яття Ісуса Христа, написане на шовку. Стефан забрав святиню додому.

ikona-rozpiattia-27-03-2019-1

Через якийсь час, завдяки святині, стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавився тодішній губернатор Зарваниці, який дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

У 1742 році Київський Митрополит та Львівський Архиєпископ Атанасій Шептицький коронував ікону та визнав її чудотворною. Майже двісті років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Під час Другої світової війни ікона зникла. Двадцять років тому уродженець Зарваниці Віктор Чернов знайшов частину ризи ікони на руїнах старої будівлі в селі.

«Вона була срібною. Обійшов ще територію, але іншої частини не знайшов», – згадує Віктор Чернов.

Пошуки зниклої чудотворної ікони привели до Львівського державного архіву, де віднайшли документи, що засвідчують приїзд до Зарваниці спеціальної комісії, яка підтвердила чудотворну дію ікони.

«Ця комісія в Зарваниці працювала три дні, зібрала понад сорок свідчень різних осіб, – розповідає сотрудник Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, отець Роман Демуш. – Результат заключення комісії передали до Рима. Після позитивної відповіді з Ватикану митрополит Атанасій Шептицький приїхав до Зарваниці і урочисто визнав ікону Розп’ятого Спасителя Чудотворною».

За ініціативи Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ та за жертовної підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» ікону Розп’ятого Спасителя із Зарваниці відновлено у вигляді детальної копії. Для повернення віднови почитання ікони її 29 березня перевезуть до Риму для благословення корони Тернового вінка Святійшим Отцем Франциском Папою Римським у Базилиці Святого Петра.

Пряму трансляцію з Ватикану можна буде побачити на телеканалі «Тернопіль1». Початок в п’ятницю, 29 березня, о 18 годині.

Після почитання Ікони Святішим Отцем Папою Римським, ікона перший тиждень квітня перебуватиме в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці міста Тернополя, а відтак її повернуть назад до Зарваниці. Святиню виставлять для почитання у південній каплиці Собору Зарваницької Матері Божої.

 

Від admin