Днями у Тернополі відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій були обговорені результати обстеження аварійного шляхопроводу на об’їзній дорозі Тернополя (так званого Гаївського мосту). Цей міст є частиною траси міжнародного значення.

Засідання відбулося за участі начальника відділу інженерних споруд служби колії регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Олександра Тіряєва, директора ТОВ «Тернопільмостобуд» Юрія Левковича, першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Володимира Хемія, заступника начальника Тернопільського міського відділу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області Володимира Солотвінського, начальника Управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдана Шевчука, заступника міського голови Владислава Стемковського та інших експертів із зазначеного питання.

Під час засідання Владислав Стемковський представив звіт обстеження шляхопроводу на вул. Об’їзній – вул. Протасовича у м. Тернополі, що здійснювалося ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Тріада», та зазначив, що експлуатація даного шляхопроводу залишається надзвичайно актуальною не лише для Тернополя, а і для області та країни.

Міст є складовою траси міжнародного та державного значення

«Оскільки через цей шляхопровід проходять міжнародні транспортні коридори, які мають стратегічне значення і є складовою частиною державних доріг М-12 (Е50) та М-19 (Е85), щодоби цим шляхом проходить понад 27 тис. транспортних засобів, певна частина з яких- це важкі багатотоннажні вантажні автомобілі. Незважаючи на те, що рух великогабаритних транспортних засобів є заборонений на даній ділянці дороги, водії порушують правила дорожнього руху і продовжують їздити через міст», – додає Владислав Стемковський.

За результатами представленого на засіданні експертного обстеження шляхопроводу, отримано висновок щодо суттєвого руйнування бетону в нижній частині балок, корозії робочої арматури, обриву значної кількості попередньо напруженої арматури (струн) у балках прогону, відсутність поперечного об’єднання групи струнобетонних балок та їх нахил.

З огляду на це стан конструкцій шляхопроводу, в цілому, вказує на високу ймовірність обвалення елементів прогонової будови, що може спричинити техногенну аварію з руйнування шляхопроводу, інженерних мереж, прокладених по ньому, залізничної колії, автомобільних та залізничних транспортних засобів. За відповідною класифікацією стан шляхопроводу визначено як «стан 5 – непрацездатний».

Рекомендація експертів – терміново закрити міст

«У зв’язку з тим, що балки не мають каркасної основи, а містять дуже тонкі стальні струни (5 мм) та піддані корозії,  це є дуже небезпечно та загрожує обвалу конструкції, – зазначає директор ТОВ «Тернопільмостобуд». – Нещодавно був приклад обвалу (ламання)  таких балок у Тернопільській області та інших областях України, тому наша рекомендація – терміново виводити міст з експлуатації та закривати на реконструкцію, адже якщо цього не зробити, це може призвести до непоправних наслідків».

У свою чергу начальник відділу інженерних споруд служби колії регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» підтвердив, що даний шляхопровід перебуває в аварійному стані і потребує негайного демонтажу.

«Оскільки під Гаївським мостом проходить залізнична колія, якою пересуваються як пасажирські, так і вантажні поїзди, що перевозять небезпечні хімічні речовини, це становить техногенну небезпеку. Тому ми вважаємо, що дана проблема є надзвичайно серйозною та потребує нагальних дій, а саме – перекриття руху транспорту на мості та його проведення його реконструкції».

Служба автомобільних доріг теж підтримала позицію експертів

Підтримали пропозицію щодо закриття мосту та погодилися з висновками експертів і начальник патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук, а також перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Володимир Хемій відзначивши, що  на вказаній ділянці  дороги зафіксовано багато порушень щодо обмеження руху вантажного транспорту, та на даний час роботи з ремонту дорожнього покриття траси Р41 завершені і нею можуть пересуватися автомобілі.

«Окрім того, цього року заплановане будівництво першої черги об’їзної дороги, що об’єднає міжнародні дороги М-12/Е-50 та М-19/Е-85 та забезпечить зручність проїзду в обхід міста, а також отримано дозвіл на проектування другої черги  будівництва. Тому ми готові до закриття шляхопроводу та підтримуємо дану ініціативу», – додав Володимир Хемій.

Висновок ДСНС – прийняти міри щодо перекриття мосту

В ході засідання Володимир Солотвінський відмітив, що раніше  Державна служба України з надзвичайних ситуацій підтвердила визначення рівня можливої надзвичайної ситуації техногенного характеру (код 10610 – НС).

«Це рішення показує, що у випадку надзвичайної ситуації, вона  може набути регіонального рівня, тому ми підтримуємо всіх учасників комісії та рекомендуємо прийняти негайні міри щодо перекриття мосту», – наголосив Володимир Солотвінський.

Підсумкове рішення комісії – перекрити шляхопровід

Після одноголосного рішення членів комісії щодо рекомендації виконавчому комітету Тернопільської міської ради про перекриття даного шляхопроводу, Владислав Стемковський зазначив, що без проведення реконструкції шляхопроводу неможливо виконати доручення Уряду щодо організації сучасного транспортного коридору портів Чорного Моря та західних кордонів України та забезпечити належне транспортне сполучення двох доріг міжнародного значення Е-50 та Е-85. Також він повідомив, що напередодні була здійснена значна робота щодо підготовки документальної бази для подальшої реконструкції моста.

До слова, управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології виготовлено проектно-кошторисну документацію (виконавець ТОВ «ІНТЕРПРОЕКТ») на реконструкцію шляхопроводу та принципову зміну організації дорожнього руху транспортної розв’язки, що знаходиться в безпосередній близькості від шляхопроводу. Уся вартість робіт з реконструкції шляхопроводу та підходів складає 205,476 млн. грн.

Державне підприємство «Укрдержбудекспертиза» видало позитивний експертний звіт щодо розгляду проектної документації, а Державна архітектурно-будівельна інспекція України дала дозвіл на виконання будівельних робіт з «Реконструкції шляхопроводу через залізничну колію на вул. Об’їзна в районі вул. Гайової в м. Тернополі».

gaivskiy-mist-ternopil--22-03-2019

Від admin