«Це не просто будівля. Я її назвав будівлею двох століть. Тому що майже тридцять років, як розпочалася історія з будівництвом цього архіву». Так сказав під час відкриття Державного архіву у Тернопільській області В’ячеслав Негода – перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а міський голова Тернополя з 1990 до 1998 року, – інформує прес-служба ОДА.

arhiv-barna-negoda-2019-1

В’ячеслав Негода нагадав, що документація на будівництво архіву була розроблена ще у 1988 році. «У 1991 році розпочалося будівництво, і ми мали надії, коли прийшла нова демократична міська рада, що нам вдасться звільнити приміщення церкви, в якому знаходився Державний архів», – зазначив він.

arhiv-barna-negoda-2019-2

«Дуже багато було керівників на рівні обласної адміністрації. Практично з усіма мені доводилося останні десять років спілкуватися. Я пропонував свою допомогу, і була можливість це зробити раніше, але лише в цій команді, яка працює сьогодні, з таким лідером, як Степан Барна, нам вдалося цю справу вирішити», – наголосив В’ячслав Негода про завершення архіву-довгобуду і продовжив: «Я дякую обласній державній адміністрації, депутатам обласної ради, які прийняли найвирішальніші рішення для завершення цього будівництва. І вітаю весь колектив Державного архіву Тернопільської , який із задоволенням перейде працювати в кращі умови».

arhiv-barna-negoda-2019-3

На добудову архіву впродовж останніх трьох років з державного фонду регіонального розвитку спрямували 11 млн. грн. та майже 10 млн. грн. – з обласного бюджету. Потреба у новому приміщенні була нагальна, позаяк архівні матеріали зберігалися без відповідних на це умов у катедрі. «Це наше спільне свято, – зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна під час відкриття архіву-довгобуду. – Свято тих, хто вболіває за історію, хто розуміє ціну, котру має архів. І тепер майже 700 тис. справ, 4 тисячі фондів будуть зберігатися у сучасному та пристосованому для цього приміщенні».

Від admin