Напевно, ніщо не стається випадково, і та чи інша поезія приходить в наше життя саме в той момент, коли потрібно. Це можна однозначно стверджувати про поета з Івано-Франківська Богдана Томенчука, який днями вперше приїхав до Тернополя, аби представити свою творчість. Щиро зустріла гостя Українська гімназія імені Івана Франка, де на зустріч із цією непересічною особистістю зібрались вчителі-словесники тернопільських шкіл, викладачі, усі, хто шанує і приймає близько до серця поетичне слово.

tomenchuk-17-03-2019-3

Богдан Томенчук привіз тернополянам свою «новинку» – збірку поезій «Жінка з одного вірша». Вона стала восьмою у поетичному доробку цього надзвичайно цікавого, глибокого та багатогранного автора.

«Жінка – вона присутня завжди і всюди. Все почалося з жінки, тому й «Жінка з одного вірша», – розповів про книжку та її назву Богдан Томенчук. Восени автор представив збірку в Івано-Франківську, і, вона, за його словами, розійшлась буквально на першій презентації. А зараз про “Жінку з одного вірша” змогли дізнатися докладно й тернополяни. І хоча, завдяки Інтернету, поціновувачі таланта поета мають можливість ретельно слідкувати за його творчістю, однак почути вірші в авторському виконанні, прочитані «вживу», – зовсім інша справа. Коли поезія, на відміну від просто рядків, які читаєш зі сторінки книги чи монітора комп’ютера у «Facebоok», набуває голосу, обличчя і звучить дуже особистісно, враження просто неперевершені.

tomenchuk-17-03-2019-5

А Богдан Томенчук читав на зустрічі багато віршів і не лише з останньої збірки. Завдяки поезіям, автору легко й невимушено вдалося докладно розповісти про своє дитинство, і про доросле життя, і про власне бачення та сприйняття світу, – щире, відверте, безкомпромісне. Глядачі відразу зрозуміли, що автор категорично розрізняє біле та чорне, дає їм конкретне визначення та власну оцінку. Але, разом із тим, і в поетичних рядках, і поміж ними, йому вдається бути надзвичайно ніжнім, відвертим, піднесеним. Він не боїться відкривати своє серце, демонструвати почуття.

… Це достеменно: я люблю тебе.

Ти любиш теж – і це так піднебесно.

Таке від тебе небо голубе,

І світ заповідається на весну…

Однак, попри інтимну лірику, з особливим щемом у душі та сльозами на очах присутні сприйняли громадянську лірику Богдана Томенчука, присвячену воєнним подіям, які переживає зараз наша країна. З перших рядків цих віршів усім стало зрозумілим, що ця тема настільки «болить» авторові, що, здавалось, через кожне слово проходить своєрідний заряд – рішучості, впертості, віри та розкаяння, сміливості, розпачу, віри, болю, надії…

Богдан Томенчук відверто говорив про себе – за освітою педагог, у своїй кар’єрі, окрім роботи з дітьми як вчитель математики, директор школи, мав можливість побувати і в кріслі чиновника, очолюючи управління освіти районного та обласного рівнів, був заступником голови Івано-Франківської ОДА, зараз – директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти; лауреат двох літературний премій – імені В’ячеслава Чорновола та імені Івана Франка, кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ступеня. Зізнався, що збірка «Жінка з одного вірша» стала переможцем конкурсу «Краща книга Прикарпаття-2018» в номінації «Поезія».

tomenchuk-17-03-2019-1

До речі, Богдан Томенчук познайомив глядачів зі своєю дружиною Софією, яка також була присутня на зустрічі. Софія Петрівна є уродженкою Бережанщини, тому для неї бути тут, у Тернополі, і разом із чоловіком презентувати його нову книжку землякам, – особливо приємна подія. «Може, у Тернополі вдасться зустріти ту жінку з одного вірша», – жартувало подружжя.

А ще були виступи, вітання, приємні слова, компліменти, квіти,  подяки на адресу автора та організаторів імпрези. І звичайно, – автограф-сесія та спільне фото на згадку.

tomenchuk-17-03-2019-2

tomenchuk-17-03-2019-4

 Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Фото автора

Від admin