Тернопільська біатлоністка Анастасія Меркушина разом зі своїми колегами по команді Вітою Семеренко, Юлією Джимою й Валентиною Семеренко вибороли бронзу чемпіонату світу в шведському Естерсунді! Наші спорстменки посіли третє місце естафеті 4х6 км серед жінок.   merkyshyna-estafeta-03-2019-3

Золото у цій дисципліні здобули норвежки Сюнневе Сулемдал, Інгрід Тандервольд, Тіріл Екхоф та Марте Олсбю-Ройзеланд. Срібними призерками стали шведки Лінн Персон, Мона Брорсон, Анна Магнусон і Ханна Еберг.

Додамо, що Анастасія Меркушина – заслужений майстер спорту України з біатлону, посіла 5 та 7 місця чемпіонату світу з літнього біатлону (гонка переслідування), 2 місце етапу Кубка світу-2018 у змішаній естафеті, бронзова призерка I етапу Кубка світу-2019 (одиночна змішана естафета), учасниця ХХІІІ Зимових Олімпійських ігор (11 місце), представляє обласну ШВСМ, товариство «Динамо», випускниця ТНЕУ, тренують спортсменку Олег та Ірина Меркушини.

merkyshyna-estafeta-03-2019-2

Як повідомляє Федерація біатлону України, коментуючи виступ нашої команди: «Анастасія Меркушина свій стартовий етап пройшла вище всяких похвал! Перше коло вона пройшла в спокійному темпі, зате потім обидва вогневі рубежі – без запасних патронів! І на дистанції останнього кола українка дозволила обійти себе лише лідеру Кубку світу – Лізі Віттоцці! Навіть якщо і сидів десь у Насті «черв’ячок» невпевненості після невдалого етапу в одиночному міксті, сьогодні була отримана повна сатисфакція! Серед провалів старту гонки – штрафне коло німкені Ванесси Хінц, яка передала естафету лише 14-ю, а також повний крах збірної Чехії, яка після трьох кіл штрафу після стрільбі лежачи у Єви Пускарчікової відстала від лідерів вже на дві з половиною хвилини.

Другий етап. Тут вже поняття групи зникло за визначенням, і спортсменки включали швидкості з самого старту. Віта Семеренко зовсім небагато програвала на дистанції, та й на вогневих рубежах уникла провалу. Всього один запасний патрон використала наша спортсменка – куди краще, ніж багато хто з суперниць. Та ж Німеччина продовжила втрачати секунди, оскільки досвідчена Франциска Хільдебранд ніяк не змогла компенсувати ходом чотири промахи. А Селья Емоньє і зовсім поховала шанси Франції на медаль трьома колами штрафу! В цілому, на екваторі гонки Україна виявилася третьою, всього у 16-ти секундах від двох несподіваних лідерів – Італії (без Доротеї Вірер) і США. Але більше доводилося озиратися назад – в десяти секундах позаду Віти естафету передали Швеція і Норвегія, які мають сьогодні набагато могутніші склади, ніж ситуаційні лідери.

Третій етап вніс серйозні корективи в лідируючу групу. В першу чергу, «відвалилися» лідери старту гонки – італійки. Коло штрафу норвежки Тіріл Екхофф відправив її на четверту позицію, а попереду з відривом закінчили передостанній етап збірні Швеції та США! Юлія Джима після ідеальної стрільби лежачи, стійку провела з двома запасними патронами, але додаткові постріли проводила дуже швидко, і зберегла своє місце в призовій трійці! Хоча проблеми зі спиною очевидно позначалися на швидкості Юлі – останнє коло для неї виявилося дуже важким: Джима фінішувала в 40 секундах позаду лідируючої збірної Швеції, і всього на 4 секунди випередила норвежку, яка відбігала штрафне коло. А позаду в 20-25 секундах «накочували» німкені і росіянки. На четвертому етапі боротьба за медалі почалася практично з нуля!

Валя Семеренко – вже п’ятий фінішер української збірної в п’яти жіночих естафетах цього сезону. Та до цього наша команда і не боролася за призи на четвертому етапі. І сьогодні вкрай важливо було – вгадати. І Андрій Прокунін – вгадав !!! Безумовно, головні побоювання були відносно стрільби Валі, та вона впоралася! Лише по одному запасному на кожен рубіж знадобився Семеренко, щоб закрити всі мішені. І, пішовши третьою на заключне коло, Валі залишалося одне – дотерпіти! І як би не накочувала Лаура Дальмайєр, люто вгризаючись в трасу, намагаючись наздогнати українку, нашому фінішеру вистачило запасу, щоб принести Україні бронзу!!!

merkyshyna-estafeta-03-2019-1

Додамо, що , як наголошує Федерація біатлону України, наша збірна мала найкращу стрільбу, і це гарантувало нам омріяну медаль Чемпіонату світу 2019. До речі, 17 березня, – останній день змагань у Естерсунді. У програмі  – гонки з масовим стартом.

Фото із сайту Федераціїбіатлону України

Від admin