Протягом лютого спостерігачі ОПОРИ зверталися в правоохоронні органи через зафіксовані ними ймовірні порушення щодо ведення передвиборчої агітації кандидатів на пост президента України у Тернопільській області. Ці випадки стосувалися друкованої агітаційної продукції Кошулинського, Садового, Тимошенко та Порошенка.

26 лютого спостерігачка ОПОРИ відвідала зустріч кандидата у Президенти Руслана Кошулинського з виборцями у місті Теребовля. Захід відбувався у Будинку культури. Поруч був розташований агітаційний намет ВО «Свобода», в якому роздавали друковану агітаційну продукцію: газети та календарі на 2019 рік. Представниця ОПОРИ виявила, що на календарях «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців» із фотографією кандидата не було вихідними даних.

Вона звернулася до представників правоохоронних органів, які перебували на заході та попросила перевірити зафіксований факт і з’ясувати всі обставини справи. Працівники поліції оперативно відреагували на запит і допитали осіб, які розповсюджували друковані матеріали з ознаками порушення законодавства. Також у відділку поліції представниця ОПОРИ написала заяву та пояснюючу щодо зафіксованого нею випадку.

Окрім цього протягом лютого ОПОРА ще декілька разів зверталися у поліцію. 3 лютого, під час проведення спостереження та моніторингу реклами на зовнішніх носіях у територіально виборчому окрузі №165, спостерігачка ОПОРИ зафіксувала агітаційний матеріал Юлії Тимошенко без вихідних даних. Друкована продукція із написом «Вірю в Україну! Юлія Тимошенко 2019» була розміщена на одному з сітілайтів у місті Бережани. Спостерігачка заявила про цей випадок у Бережанський відділ поліції ГУНП в Тернопільській області.

8 лютого в цьому ж виборчому окрузі представниця ОПОРИ у місті Підгайці зафіксувала розміщений на торговому залізному кіоску банер з написом «Андрій Садовий» без вихідних відомостей. Вона викликала поліцію для з’ясування всіх обставин та склала відповідну заяву.

Поза тим 11 лютого у місті Тернополі на вулиці Львівській спостерігачка ОПОРИ зафіксувала два білборди з розміщеними на них агітаційними матеріалами кандидатів Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. В обох випадках були відсутні дані про наклад, установу, що здійснила друк, про відповідальних за випуск та замовника. Тому вона зателефонувала на «102», а коли прибули правоохоронці, написала заяву щодо ймовірного порушення законодавства України.

13 лютого біля виїзду із села Гаї-Гречинські Тернопільського району представник ОПОРИ зафіксував рекламний щит із агітаційною продукцією кандидата Петра Порошенка без вихідних відомостей. Він склав відповідну заяву щодо цього випадку та відніс у Тернопільський відділ ГУНП разом із фото доказами. Його звернення було прийняте та зареєстроване в журнал єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч») кандидатом на пост Президента України 8 січня, Юлію Тимошенко (ВО «Батьківщина») – 25 січня, Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») – 28 січня, а Петра Порошенка (самовисування) – 7 лютого.

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», передвиборча агітація цих кандидатів розпочалася з наступного дня після їх реєстрації ЦВК. У частині 3 статті 59 Закону зазначено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити вихідні відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку щодо використаного обладнання, їх тираж, інформацію про відповідальних за випуск та замовника. А частина 16 статті 64 Закону містить заборону виготовлення та розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів, що не містять цих даних.

ОПОРА і раніше, протягом січня та лютого місяців, у Тернопільській області виявляла випадки ймовірних правопорушень виборчого законодавства що стосувалися ведення передвиборчої агітації та заявляла про них до правоохоронних органів. На основі декількох заяв щодо порушень виборчого законодавства були складені протоколи про адміністративне правопорушення та скеровані до суду.

«Станом на кінець лютого судами Тернопільської області було прийнято 7 постанов по вчинених у період цієї виборчої кампанії адміністративних правопорушеннях щодо виборчих прав громадян. Всі рішення винесені за частиною 2 статті 212-13 КУпАП Тернопільським міськрайонним судом. По одній з постанов матеріали були направлені на доопрацювання і через 10 днів справа була розглянута. У всіх випадках розміщувачі агітаційних матеріалів без передбачених законом вихідних даних визнані винними та притягнуті до адміністративної відповідальності», – повідомляє громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва.

Згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

All-focus
All-focus

Від admin