Гемоглобіном називають білок, який вміщує у собі залізо. Знаходиться він у нашій крові, а якщо бути точнішими – в еритроцитах. Функція його полягає в перенесенні кисню у кожну клітину організму з легенів, пише Доба.

Нормальний рівень гемоглобіну для чоловіків становить 120-160 г/л, для жінок – 120-150 г/л, а для дітей норма залежить в певні періоди життя може зазнавати різних коливань.

Зниження рівня гемоглобіну є достатньо знайомою проблемою для безлічі осіб жіночої статі. Цьому може сприяти вагітність, грудне вигодовування, сильні менструації, весняний авітаміноз та інші фактори.

Внаслідок цього жінка зазнає страждань. Непритомні стани, запаморочення, дзвін у вухах та слабкість є першими ознаками зниження рівня гемоглобіну організм. Це відбувається тому, що головний мозок починає відчувати те, що кисню не вистачає.

Дана ситуація має два шляхи розвитку. Гемоглобін можна підвищити за допомогою препаратів заліза, тобто спеціальних ліків. Та якщо у вас відсутнє бажання приймати таблетовані середники, то ви можете вибрати інший корисний спосіб – приймати необхідні продукти в їжу. А це потребує знань стосовно продуктів, які можуть підвищити рівень гемоглобіну. 

Продукти рослинного походження. які підвищують рівень гемоглобіну

Зелень та овочі: петрушка, шпинат, листя кульбаби, крес-салат, кропива, гірчиця, цибуля, молода картопля, морква, гарбуз, буряк, помідори;

— Крупи і каші з них: волоські горіхи, толокно, сочевиця, жито, гречка, горох, квасоля;

— Ягоди: кавун, шипшина, горобина, чорний виноград, малина, суниця, полуниця, чорниця, журавлина, чорна смородина;

— Соки: томатний, морквяний, буряковий, яблучний,гранатовий;

— Фрукти: сухофрукти, ківі, айва, хурма, персики, груші, банани, курага, чорнослив, гранати, яблука.

Продукти тваринного походження, підвищують гемоглобін

— Морепродукти: червона та чорна ікра, червона риба, креветки, кальмари, устриці, мідії;

— М’ясні продукти: біле куряче м’ясо, птиця, язик, серце, нирки, яловича печінка, телятина, яловичина;

— Інші продукти: вершкове масло, вершки, перепелині яйця, яєчний жовток, молоко.

Інші продукти, які підвищують гемоглобін

Зелений чай

— Чорний шоколад

— Якісне червоне вино

Не забувайте про те, що самолікування може нашкодити вашому здоров’ю. Перед тим, як самостійно підвищувати рівень гемоглобіну, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем!

1548165314_kletki

Від admin