Укуси вуличних собак. Близько 200 людей в рік у Тернополі стають жертвам безпритульних тварин.

Така ж проблема спіткала і тернополянку Анну Пономаренко. Дівчину нещодавно покусала собака. Лікування потерпілої триває уже тиждень. Деталі дівчина розказала журналістам Тернопіль1.

Минулого тижня звичайна прогулянка тернополянки Анни закінчилась нещасним випадком. На вулиці Текстильній жінку покусала собака.

“Я була в стані шоку і нічого не робила. Мені допомогли люди. Вони викликали швидку. Там розповіли як надати першу медичну допомогу та сказала, що нехай собака бігає собі далі”, розповідає Анна Пономаренко.

У лікарні жінці назначили курс лікування та щеплення. Перший укол зробили одразу. Адже зі слів медиків, смертельно небезпечний сказ може довгий час мати приховану форму.

“Якщо локалізація укусу близько обличчя, пальці рук, шия, тоді випадок є досить небезпечним. Адже вірус сказу вражає нервові закінчення. Тоді інкубаційний період скорочується до 3 діб. А іноді й до року”, каже завідувач травматологічного відділення Тернопільської комунальної міської лікарні швидкої допомоги Борис Майка.

Аби з’ясувати хто відповідальний за безпритульних тварин, жінка зверталась у поліцію та міську раду. Бо собака, яка її покусала й далі “на волі”. З’ясувалось, у Тернополі немає служби, яка займається виловом тварин. Відтак, подивитися номер чіпа безпритульного пса неможливо. А це єдина можливість дізнатись чи не була тварина хвора на сказ чи правець. Тим часом юристи розповідають, що передбачає законодавство у таких випадках.

“Цілим рядом нормативно-правових актів покладено ряд обов’язків на органи місцевої ради щодо регулювання кількості безпритульних тварин”, пояснює юрист Михайло Самуляк

В управлінні ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради запевняють, ці функції ще минулого року передали зоозахисній громадській організації “Зооцентр”. Та з початком 2019 року організація припинила роботу. Новий конкурс у Тернопільській міській раді планують провести наступного тижня, тоді ж і стане відомо, яка організація займатиметься безпритульними тваринами цьогоріч.

2d14d069cf166272c3f8d743af36ddba

Від admin