Більше тридцяти юних знавців української мови з усієї області стали переможцями ІІІ етапу IX Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Вшанування цих молодих талановитих людей відбулось у Тернополі, в актовій залі Тернопільської спеціалізованої школи № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

konkurs-shevchenka-02-2019-19

Відкрилось дійство невмирущою піснею «Реве та стогне Дніпр широкий», яку виконав фольклорний гурт школи «Гроно». З першими нотами твору, що відомий усім напам’ять ще з дитинства, присутні відчули гордість та особливу причетність до відповідальності за рідне слово, яке уславив у віках великий Кобзар.

konkurs-shevchenka-02-2019-18

«21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. До календарів усього світу він увійшов лише в 1999 році. І дуже символічно, що фінальний етап IX Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка відбувається саме напередодні цього свята, – розповіли ведучі дійства. – Творчість Кобзаря – то найдорогоцінніший скарб, що передається з покоління в покоління. І сьогодні ми знову звертаємося до великого поета і в його віршах черпаємо силу й віру у завтрашній день», – лунало зі сцени.

konkurs-shevchenka-02-2019-2

Перед присутніми виступили також танцювальні колективи ТСШ №3 «Весняний подих» та «Браво» (6-А клас), пісню «Моя Україна» виконали дев’ятикласниці Надія Дорохова та Софія Федорців.konkurs-shevchenka-02-2019-11

Привітала переможців обласного етапу конкурсу, які здобули право змагатися у фінальному, Всеукраїнському етапі, та їхніх педагогів, що приїхали підтримати своїх вихованців, начальник відділу з питань інформаційної політики та комунікацій Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Надія Лещик. За її словами, за час існування конкурсу його учасниками у нас та різних країнах світу, де живуть українці, стало близько восьми мільйонів учнів та студентів. «Завдання конкурсу вимагають замислитися на тим, що визначає сенс життя, як знайти себе у нашому непростому сьогоденні, усвідомити, що українська мова – престижна і потрібна для утвердження єдності та цілісності України», – підкреслила Надія Лещик. До речі, вона власне, й привезла з Києва запечатаний конверт із завданнями для учасників фінального етапу конкурсу, і вручила його членам комісії кожної з вікових груп.

konkurs-shevchenka-02-2019-17

На значенні проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка наголосила і заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Ганна Зварич: «Цей конкурс сприяє піднесенню престижу української мови в молодого покоління, підвищенню рівня загальної мовної культури, вихованню в його учасників любові до рідного краю та почуття гордості за свій народ».

konkurs-shevchenka-02-2019-4

Ганна Зварич вручила переможцям обласного етапу дипломи та подарунки. Так, зокрема, дипломи ІІІ ступеня отримали Мар’яна Василик (Бучацька гімназія ім. В. Гнатюка), Мар’яна Боднарчук (Івано-Пустенська ЗОШ І-ІІІ ст. Борщівського району), Валентина Градишин (Почаївська ЗОШ І-ІІІ ст.), Діана Каплун (Доброводівська ЗОШ І-ІІІ ст. Збаразького району), Марта Крисько (Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ст. №2), Тетяна Заяць (Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст. Тернопільського району), Алла Олещук (Шумська ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Назар Придатко (Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Т. Шевченка), Неля Слободян (Теребовлянське вище училище культури), Ірина Щурко (ТНЕУ).

konkurs-shevchenka-02-2019-5

Дипломи ІІ ступеня здобули Вероніка Ющак (Переволоцька ЗОШ І-ІІІ ст. Бучацького району), Дмитро Фірман (Тернопільська Школа-колегіум ім. Патріарха Йосипа Сліпого), Вікторія Скула (Монастириська ЗОШ І-ІІІ ст. ), Ірина Слобода (Бережанська ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Ірина Сагайдак (Тернопільський ЦПТО), Олена Полякова (Бережанський агротехнічний інститут), Емма Махнітко (Кременецьке медичне училище ім. А. Річинського), Ілона Мархевка (Підгаєцька гімназія ім. М. Паславського), Юліана Нестерович (ТНПУ ім. В. Гнатюка), Іванна Ковальчук (Якимівська філія Лановецької ЗОШ І-ІІІ ст. №2), Анастасія Заблоцька (Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ст.).

konkurs-shevchenka-02-2019-7

Дипломами І ступеня були нагороджені Юлія Зима, Зоряна Кальчук, Діана Хандій (Заліщицька державна гімназія), Вікторія Канюк (Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж ім. Барвінського), Катерина Лепявко, Валерія Сивак (Тернопільська Українська гімназія ім. Івана Франка), Анастасія Малинич (Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5), Оксана Мартинюк (ТНЕУ), Олександра Мудрак (Гусятинський коледж ТНТУ ім. І. Пулюя), Надія Петрук (Волинський ліцей ім. Нестора Літописця), Марія Полиняк (ТНПУ ім. В. Гнатюка), Вікторія Чернявська (ТВПУ Сфери послуг та туризму).

konkurs-shevchenka-02-2019-6

А після завершення урочистостей учасники конкурсу приступили до виконання завдань IV підсумкового етапу. Проходили випробування у класних кабінетах школи окремо серед учнів 5-7 класів, 8-9 класів, 10-11 класів та ПТНЗ, студентів ВНЗ.

konkurs-shevchenka-02-2019-10

Нагадаємо, що ІХ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка стартував в області 18 жовтня 2018 року. Метою його є вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, стимулювання учнівської та студентської молоді до вивчення української мови і літератури. Захід цей покликаний виявляти творчо обдаровану молодь, розвивати її потенціал, виховувати у молодого покоління повагу до мови і традицій свого народу, підвищувати рівень мовної освіти.

konkurs-shevchenka-02-2019-8

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка започатковано Указом Президента України від 30 вересня 2010 року № 928. Проводиться він відповідно до Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 571.

konkurs-shevchenka-02-2019-3

konkurs-shevchenka-02-2019-16

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Фото автора

Від admin