21 січня у Тернопільському міськрайонному суді мало розпочатися слухання справи за позовом позбавленого Папою Римським монашого сану екс-ігумена монастиря у Колодіївці, відомого екзорциста Антонія-Григорія (у миру — Романа Планчака) до глави УГКЦ блаженнішого Святослава Шевчука і 15 єпископів. Серед єпископів-відповідачів, зокрема, й архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк.

Колишній чернець Планчак хоче у суді захистити свою честь і гідність. Це безпрецедентний випадок, коли світський суд має з’ясувати, чи було ображено духовну особу в контексті оцінки духовних практик. Наразі журналісти не мали змоги ознайомитися з предметом позову, але, скоріш за все, мова йде про Заяву Cиноду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з приводу «об’явлень» с. Марії Баран, котра свого часу служила у Великих Бірках, і які поширював Антоній-Григорій Планчак.
Очікуваного приїзду єпископів УГКЦ до Тернопільського міськрайонного суду не сталося, на засідання прийшли лише два адвокати відповідачів. Не прибув і Роман Планчак, який напередодні надіслав клопотання про перенесення засідання. Слухатиме справу суддя Любомира Сливка. Невідомо, чи учасники процесу погодяться слухати справу у відкритому режимі і чи стануть відомі подробиці справи громадськості.

«Прагнемо повідомити духовенство, монашество і мирян нашої Церкви, що ці «об’явлення» суперечать вірі та навчанню Церкви і монашій традиції. Застерігаємо всіх вірних від їх використання для особистого духовного життя чи передавання іншим. Подаємо до загального відома, що с. Марія Баран і о. Антоній-Григорій Планчак не можуть більше від імені Церкви надавати духовний провід вірним і розповсюджувати будь-які «об’явлення» чи «послання». Вважаємо, що з боку церковної влади було б неприпустимим замовчувати ці зловживання. Від імені УГКЦ просимо пробачення у всіх тих, хто постраждав від обману «об’явлень» чи кому було завдано духовної кривди або шкоди психічному чи фізичному здоров’ю», — йшлося у заяві Синоду єпископів від 27 квітня 2017 року.

Проте частина монахів із Колодіївки на чолі з Григорієм Планчаком не прийняла зауважень церковної влади, поселилася у монастирі в селі Посіч на Івано-Франківщині і продовжує там незаконне служіння.

50565902_315171292456238_3886149450950770688_n

Як повідомили «НОВІЙ…» у Посічській сільській раді, Роман Планчак і Марія Баран після позбавлення їх сану з іншими колишніми монахами мешкають у селі. З місцевим населенням не спілкуються, не звертаються з приводу майнових питань, навіть не приходять на пошту по листи. Ще наприкінці 90-их років вони придбали два недобудовані будинки, а потім звели чоловічий монастир. У власності монастиря — 88,7 га землі. Попри заборону вони далі служать літургії для прочан кожної першої неділі та останнього вівторка місяця. Раніше туди приїжджали багато вірян, тепер — менше. Місцеве населення не відвідує їхніх служінь, в селі є своя греко-католицька церква.

Роман Планчак є громадянином колишньої Югославії. Нині він відстоює своє право в українському суді. Чоловік і раніше звертався у наші суди, але з приводу майнових питань. Звісно, що нині цивілізований час і нічого дивного, що навіть церковникам доводиться іти до суду. Хоча, якщо подивитися крізь духовну призму на церковне непорозуміння, то насправді праведна особа мала б радіти приниженню чи несправедливим образам. Це філософія Христа: «Кожний, хто вивищується, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений».

 

Від admin

Один коментар до “Монах з Тернопільщини судиться з блаженнішим Святославом Шевчуком і 15-ма єпископами”
  1. Не знаю чим і кого образив Планчак, але проповіді і навчання в нього були дуже глибокі. Останнім часом нових проповідей нема в загальному доступі. Він вдало користувався цитатами з Біблії, цитатами з різної духовної літератури і після його навчань на душі завжди ставало світліше. Не знаю за що його покарали, але дуже шкода, що так сталося. Сподіваюся, що все вирішиться згідно справедливої Божої Волі на благо спільного добра.

Коментарі закриті.