Рішення про перехід релігійної громади в юрисдикцію іншої церкви має бути ухвалено на зборах релігійної громади.

Портал Релігійно-інформаційна служба України підготував поетапну інструкцію, як релігійним громадам здійснити перехід з однієї церкви в іншу.

“Відтепер для переходу парафії з однієї церкви до іншої потрібно скликати збори. В статутах кожної релігійної громади вказано, який орган має право ухвалювати такі рішення. Це або парафіяльна рада, або збори усієї громади. Віруючі мають право скликати таке зібрання, але на ньому має бути кворум . Умови легітимності зборів прописані в статуті кожної громади. Для переходу громади до іншої юрисдикції потрібно, щоб це рішення підтримали дві третини присутніх. Кожен, хто проголосував, повинен поставити особистий підпис у протоколі”, – йдеться в інструкції.

Зазначається, що за громадою, яка змінила підпорядкування, залишається храм.

У випадку, якщо частина вірян не згодна з рішенням про зміну юрисдикції, вони можуть створити нову релігійну громаду та укласти договір на почергове користування храмом.

Релігійні громади мають упродовж року узгодити свої статути з новим законом.

Поки відбувається перехід громади, забороняються будь-які дії з її майном — продаж, оренда, застава тощо.

Також органи державної влади повинні публікувати рішення на своїх офіційних сайтах про перехід громад.

Релігійнo-інформаційна служба України є проектом Інституту релігії та суспільства Українського католицького університету (Львів, Україна).

Нагадаємо, 17 січня Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)”.

За ухвалення відповідного законопроекту №4128-д проголосували 229 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

995333741615500c221ca4a0a2bbe017 (1)

Джерело: Молодий буковинець 

Від admin