school3-2019У Тернопільській спеціалізованій середній школі I-III ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов триває конкурс на заміщення вакантної посади директора. Після першого етапу, коли розглядаються заяви претендентів та поданих ними документів на відповідність установленим законодавством вимогам і відбувається голосування про допущення їх до участі у конкурсному відборі, з’ясувалось, що бажання очолити третю школу висловила лише одна людина.

school3-2019

Заяву на заміщення вакантної посади директора подала вчитель української мови і літератури Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №16 імені Володимира Левицького Руслана Петрокушин – педагог із 25-річним стажем, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, переможець міського та обласного етапів Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2018». Розглянувши надані документи, конкурсна комісія, допустила Руслану Петрокушин до участі в конкурсі. Відтак, вже на наступному тижні їй доведеться скласти письмовий тест на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти та письмово вирішити ситуаційне завдання задля перевірки професійних компетентностей, а також представити перспективний план розвитку школи та потім надати відповіді на запитання членів конкурсної комісії щодо проведеної презентації.

Разом із тим, згідно Положення, кандидат на посаду директора ще до конкурсу має можливість ознайомитися із навчальним закладом та його трудовим колективом. Така зустріч пройшла 23 січня в актовому залі ТСШ №3. Представила Руслану Петрокушин начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк, яка була теж присутня на зібранні. Як сказала, виступаючи перед колегами Руслана Володимирівна, вона завжди вважала третю школу прикладом у всьому, адже саме тут вчилися і продовжують зараз навчання троє її дітей. Тому як мама мала можливість докладно, із середини, впродовж п’ятнадцяти років ознайомлюватися з життям та діяльністю цього навчального закладу, і навіть брати у ній безпосередню участь. Відтак, пообіцяла, незважаючи на брак адміністративного та управлінського досвіду, що хотіла б стати гідним директором цієї школи, берегти традиції, закладені в попередні роки, і шукати нові шляхи, аби іти вперед і далі розвиватися. При цьому, Руслана Петрокушин звернулася до педагогів з проханням підтримки, адже, на її думку, лише коли діяти спільно, працюючи разом над втіленням в життя спільних завдань, можна досягти успіху.

Кандидат на посаду директора відповідала і на запитання педколективу щодо бачення різних сторін діяльності школи. Так, зокрема, одним із найактуальніших наразі стоїть питання із поділом класів на три підгрупи для вивчення англійської мови. Згідно Закону України, тепер на уроках іноземної мови в класі може бути лише дві підгрупи. У цьому навчальному році в третій школі, оскільки вивчення англійської тут завжди було пріоритетним, знайшли спосіб збереження трьох підгруп шляхом залучення батьківських коштів. У вирішенні цього питання Руслана Петрокушин пообіцяла спробувати шукати оптимальні варіанти, однак державне фінансування, що підтвердила і начальник міського управління освіти, третя підгрупа з вивчення англійської отримувати наразі, на жаль, не зможе.

Зате щодо діяльності школи в плані продовження вже існуючої співпраці з навчальними закладами інших країн та втілення в життя міжнародних проектів, кандидат на посаду директора пообіцяла свою підтримку і сприяння. Це ж стосувалося й спортивного життя школи, яке, як запевнила Руслана Петрокушин, і надалі буде активним. Підвищення інтересу учнів до спорту вона бачить у залученні їх до статусних змагань, зустрічах з провідними спортсменами. Щодо втілення в життя вже розроблених проектів із реконструкції спортивного майданчика школи, то, знову опираючись на підтримку Ольги Похиляк, яка запевнила, що їх фінансування має бути забезпеченим, кандидат на посаду директора висловила цьому своє повне схвалення.

«Багато можна обіцяти, – підсумувала свій виступ Руслана Петрокушин, – однак краще зробити, а не обіцяти, і разом із педагогами, батьківською громадськістю, за підтримки управління освіти та міської ради, іти вперед, працювати, досягати, аби третя школа і надалі залишалась в числі перших».

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Від admin