Популярна телепрограма «Фольк-music» зникла з ефіру каналу «UA:Перший». Поки схвильовані шанувальники намагаються розібратись, що ж сталося, ведуча програми, відома співачка, уродженка Тернополя, народна артистка України Оксана Пекун та автор проекту продюсер Володимир Коваленко роблять все можливе, щоб повернути проект на телеекрани, стикнувшись із цензурою, рейдерством та шантажем з боку нового керівництва розважального напрямку.

pekun-2019-3

З 25 листопада 2018 року замість «Фольк-music» на Суспільному виходила програма під назвою «UA:Фольк». Однак, аналізуючи те, що глядач побачив в ефірі, можна зробити висновок, що, анонсуючи оновлення програми, керівництво каналу перетворило «Фольк-music» на звичайний концерт з фольклорною тематикою та іншим ведучим. В результаті було відкинуто пізнавальну, культурологічну, мистецтвознавчу суть програми. Адже від самого заснування основною ідеєю, яка втілювалась в життя Оксаною Пекун та Володимиром Коваленком, було відшуковувати давні народні пісні, притаманні тому чи іншому регіону, містечку, селу, показувати глядачеві принади українського краю, відриваючи широкому загалу історію, традиції та обряди населених пунктів, де ці пісні і досі збереглись та звучать, запрошувати самодіяльні аматорські колективи, які саме й леліють ці перлини народної творчості, на велику сцену і, що дуже важливо, пропонувати ці твори професійним артистам, які б давали їм нове життя. Наразі всі ці надбання, ідеї, задуми просто знищені керівництвом каналу. «Родзинкою» програми було і душевне спілкування на сцені, коли ведуча Оксана Пекун знаходила привітні слова для виконавців, які приїздили на зйомки з різних куточків країни. Тепер це теж втрачено.

pekun-2019-2

Разом із тим, як стверджує відповідальна за розважальний напрям діяльності каналу «UA:Перший», членкиня правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександра Кольцова, яка саме і виступила ініціатором змін у проекті «Фольк-music»: «Фольклор нізащо не піде з нашого ефіру. Програма «UA: Фольк» запрошує народні колективи з усієї України, наші двері для хорів та ансамблів відкриті, наші редактори розглядають усі заявки від усіх колективів, які прагнуть виступити на Суспільному». Але при цих оптимістичних заявах щодо майбутнього народної пісні на каналі, стосовно долі програми  «Фольк-music» в ефірі Олександра Кольцова досить категорична: «Повного повернення до старого формату не буде. Проте ми будемо завжди чути побажання глядачів і враховувати їх у подальшій роботі над оновленим форматом та його покращенням».

Однак Оксана Пекун та Володимир Коваленко продовжують боротися за «Фольк-music». Відтак, звернулися з листом до Президента України Петра Порошенка з проханням повернути на суспільний канал «UA: Перший» програму «Фольк-music» без змін. «За десять років існування вийшло в ефір 450 оригінальних годинних передач, у яких прозвучало близько півтора тисячі невідомих широкому загалу українських народних пісень, які були знайдені Оксаною Пекун і командою проекту під час творчих експедицій у найвіддаленіші куточки України. Єдиний вихід – це повернення до авторського формату проекту, який був в ефірі усі десять років, який полюбився телеглядачам і який має на меті лише одне: «Фольк-music» – це програма для людей, про людей та за їх безпосередньою участю з першої і до останньої хвилини кожної передачі», – йдеться у листі. Під ним підписалося більше тридцяти народних і заслужених артистів України.

pekun-2019-1

Крім того, на сайті Президента України 30 листопада 2018 року зареєстровано петицію на захист програми «Фольк-music» Оксани Пекун та Володимира Коваленка й повернення її в телеефір «UA: Першого». Автор (ініціатор) петиції Дмитро Хома зазначив: «…Під виглядом “реформування” закрити “Фольк-music” — то є не що іншим, як рейдерством, направленим на знищення нашої пісенної спадщини, нашого національного надбання — Української пісні! Просимо зробити усе, щоб повернути українцям програму “Фольк-music” у тому форматі, як її задумали автори, яку полюбили, без перебільшення, мільйони українців усього світу».

Підписати петицію до Президента України, аби врятувати телепрограму для усіх поколінь «Фольк-music», в якій жила і, сподіваємось, житиме, народна пісня на каналі «UA:Перший», можна за посиланням.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Фото з мережі Інтернет

Від admin