У свято Хрещення Господнього неодмінно відбувається церковне освячення води в водоймах з проточною водою — джерелах, річках, озерах. Водохресну воду люди беруть додому, де і використовують її протягом усього подальшого року. Однак в народі побутує чимало забобонів про хрещену воду, які не мають жодного обґрунтування і повністю заперечуються Церквою.

Водохресну воду варто набирати тільки 18 і 19 січня, так як саме в ці дні вона володіє особливою силою. При цьому вода, освячена 19 січня, більш «сильна», ніж освячена напередодні.

Це марновірство засноване на магізмі, тобто вірі в особливу магічну (чарівне) дію водохресної води. Насправді ж водохресна вода наповнюється благодаттю Божою за молитвами священнослужителів. При цьому вона не володіє будь-якою магічною «силою», і кількість благодаті в ній не залежить від дня освячення. Подібне ставлення до святої води для християнина є неприпустимим. При цьому дійсно, історично склалося так, що воду освячують два рази: напередодні свята — 18 січня — це роблять в храмі, а в саме свято Хрещення — на відкритому водоймищі.

Купання на Водохреща змиває всі гріхи

У Церкви нічого не відбувається автоматично. Очищення людини від пристрастей і гріхів — це довгий шлях особистого, усвідомленого покаяння. Власне, для цього в Церкві і існує конкретне таїнство. Більш того, таке купання в ополонці (йордані) не є церковним таїнством або обрядом, це саме народна традиція святкування Водохреща. Водохресне купання не є обов’язковим і вже тим більше не очищає від гріхів автоматично.

Водохресна вода має цілющі властивості і довго зберігається через те, що її освячують срібним хрестом. Саме іони срібла, які потрапляють у воду, роблять її корисною для здоров’я.

Цей міф розвінчаний вже досить давно. Ніякі іони срібла на благодатні властивості освяченої водохресної води, звичайно ж, не впливають. По-перше, срібні хрести використовуються священиками не скрізь і не так вже й часто. В основному священнослужителі освячують воду мідними, золоченими, нікелевими і навіть дерев’яними хрестами. По-друге, хрест опускається в воду всього на кілька секунд, а якщо врахувати площа відкритого водоймища і його проточність, то говорити про вплив будь-яких часток не доводиться.

Водохресна і Богоявленська вода — це два різних види освяченої води.

Це судження також помилково. Водохресна і Богоявленська вода — це одне і те ж. І та вода, яка освячується 18 січня в храмі, і та, що освячується 19 січня на водоймах, абсолютно однакова за своїми властивостями і по тій благодаті, якою наділяє її Господь Бог.

hrest-lid-2019-1

Від admin