Дотримуйся ряд правил, щоб купання в ополонці на Водохреще не стало гріхом. Хрещення – одне з головних церковних свят. 

Передісторія така: більше двох тисяч років тому до Івана Христителя, який перебував біля річки Йордан, прийшов Ісус, що побажав хреститися у Іоанна.

Іван зустрів його словами: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?». Ісус відповів йому, що «належить нам виконати всяку правду» (Матф.3: 14), і прийняв хрещення від Івана.

Під час хрещення «розкрилося небо, і Дух Святий злинув на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із небес, мовив: Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав! »(Лк.3 :21-22).

Вважається, що саме в той момент, коли Ісус увійшов у води Йордану, він взяв на себе всі гріхи людства. Саме з цієї події почався шлях земного служіння Христа.

Який прихований сенс купання в ополонці на Водохреще?

Вважається, що людина, що занурився в ополонку на Водохреща, змиває з себе всі гріхи, набуваючи здоров’я. Але самі священики дуже обережно трактують таємний сенс традиції купання в ополонці на Водохреще.

По-перше 
, ополонку – це чисто слов’янське «винахід». На священній річці Йордан ополонок немає, там тепло.

По-друге , купання в ополонці – це суто народна традиція, від слідів якої позбутися неможливо! Російській людині після лазні в ополонку – мила справа!

Тому традиції купання в ополонці на Хрещення дуже важко надати істинно духовний сенс. І для не глибоко віруючої людини в купанні ополонці на Хрещення є чимала небезпека не очиститися й оздоровитися, а навпаки: прийняти на себе ще один гріх і захворіти.

Тому священики не втомлюються підкреслювати, що купання в ополонці на Хрещення має сенс для глибоко віруючої людини, для інших це забава, що граничить з гріхом.

Що стосується духовних правил, то традиція купання в ополонці на Хрещення не є каноном, тому жорстких правил тут немає.

Але деякі рекомендації про купання в ополонці на Хрещення все-таки потрібні:

Порада перша.


Обов’язково піди до церкви на службу, перш ніж вирішиш на купання в ополонці на Водохреще. Це налаштує тебе на відповідний лад.

Порада друга . Перш ніж зважитися на купання в ополонці на Водохреще, попроси благословення на це у священика. Хороший священик зможе оцінити, чи піде це тобі на користь з точки зору твого духовного і фізичного здоров’я чи ні.

Порада третя. Перед тим, як зробити останній крок до ополонки, постарайся відірватися від суєти, якій у цей день завжди з надлишком. Заглянь всередину себе, запитай – чого ти чекаєш від свого вчинку? Що це для тебе – данина моді, прагнення до «подвигу» або дійсну подію з духовним змістом?

Порада четверта. 
Занурюватися бажано тричі з головою, осіняючи себе хресним знаменням зі словами «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа»

Порада п’ята: не спокушай Господа! Відчуваючи, що купання в ополонці для тебе дійсно подвиг, не лізь у воду! Чекаючи про Бога милості у відповідь на своє нерозсудливість, ти здійснюєш гріх, а не очищається.

Рада шостий: 
перед купанням в ополонці не пий спиртних напоїв, не кури, не лай оточуючим, уникай засудження кого б то не було і за що б то не було.

Рада сьомий: 
скупавшись в ополонці на Водохреще, не поспішай з розмовами! Вийди з ополонки, розітріть рушником, не поспішаючи одягнися. Зберігай в собі внутрішню зосередженість, не поспішай розсіяти порожніми словами те, що ти тільки отримала.

Інакше таїнство купання в ополонці на Хрещення нічим не буде відрізнятися від занурення в холодну воду після баньки і веничка.

hrest-lid-2019-1

Від admin