З нового року на Тернопільщині мінімальна заробітна плата зросте  до 4173 гривень. Поступово будуть підвищувати прожитковий мінімум, а рівень інфляції знизиться. Такі зміни передбачає бюджет-2019.  Збільшення видатків на соціальний захист, освіту, медицину, обороноздатність. Закладено кошти і на ремонт доріг, будівництво інфраструктурних об’єктів.  

Покращення соціальних стандартів

В 2019 році Кабінет міністрів передбачив збільшення розміру субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальної допомоги до 63 млрд. грн. Ці кошти включатимуть в себе і фінансування нових урядових ініціатив допомоги українським родинам з дітьми – «пакунок малюка», муніципальну няню – і програму монетизації субсидій на житлово-комунальні послуги.

З нового року підвищиться мінімальна заробітна плата, яка збільшиться до 4200 гривень., а з 1 березня 2019 року вперше будуть автоматично проіндексовані пенсії в залежності від зростання інфляції та середньої заробітної плати. Крім того зростуть і військові пенсії – в середньому на 738 гривень.

«В держбюджеті на 2019 рік передбачається достатній ресурс, щоб повністю покрити індексацію пенсій українцям, заплановану з весни, і збільшення пенсій військовим пенсіонерам, які також заплановано на 2019 рік», – заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Що стосується програми фінансування субсидій, то за словами міністра з цією метою буде виділено близько 58 млрд.грн. Ці кошти витрачатимуться за двома напрямками, один з яких передбачає перехід на монетизацію субсидій до кінця 2019 року.

Більше нових доріг

У 2019 році продовжиться  масштабний ремонт та будівництво доріг. На ці потреби у бюджеті передбачено 55, 6 млрд. грн.( на 7,9 млрд. грн. більше, ніж цього року).

«Ми вже декілька років масштабно підійшли до будівництва українських доріг, і в наступному році ми не відходимо від цього пріоритету. Ми розуміємо, що дороги це питання якості життя для українських водіїв, але не треба забувати що це судини нашої національної економіки», – наголосив Голова Уряду Володимир Гройсман.

Більше коштів буде спрямовано на ремонт автошляхів місцевого значення. Також зросте фінансування програм забезпечення безпеки дорожнього руху.

Ріст ВВП – на 3%

У 2019 році Уряд розраховує на зростання Внутрішнього валового продукту на рівні 3%. Прогнозований курс долара- 29,4 грн. При цьому інфляція має зменшитись порівняно з 2018 роком на 2,5%. У планах– отримати доходи держбюджету у розмірі 1 трильйону гривень.

Децентралізація – в дії

Децентралізація і надалі  один із пріоритетів. Міністерство фінансів України прогнозує зростання доходів місцевих бюджетів на 37,5 млрд. грн. А це означає, що ці кошти громади зможуть використати для покращення інфраструктури. Також, завдяки проектам Державного фонду регіонального розвитку в громадах з’являться нові школи, дитячі садочки, стадіони, будуть відремонтовані приміщення медичних закладів. На проекти ДФРР спрямують більше семи мільярдів гривень.

«Ми забезпечуємо через ДФРР підтримку регіональних проектів..Це і спортивна інфраструктура, і  садочки, і школи, і дороги, і вся інфраструктура, яка необхідна для нормального життя на територіях», – наголосив Володимир Гройсман.

Підвищення  зарплат військовим

Вже з наступного року військовослужбовець Збройних Сил щомісяця отримуватиме не менше ніж 10 тис. гривень.  А загалом на потреби безпеки і оборони буде спрямовано 212 мільярдів гривень: передбачено кошти на закупівлю і модернізацію військової техніки-40 млрд. грн, а також на забезпечення житлом військових-1,8 млрд.грн.

Також у 2019 році заплановано продовження реформ у сферах медицини та освіти, підтримка агросектору, реалізація нових  інфраструктурних проектів.

2d45ec4ec26196a7c53f671e38fd5787

Від admin