Діти зі столичних околиць, які не ввійдуть до асоціації «Київська агломерація», можливо незабаром навчатимуться в київських школах платно. Про це стало відомо з коментаря секретаря Київради Володимира Прокопіва. У той же час, у Тернополі ця проблема вже вирішена. Кошти за навчання іногородніх дітей у Тернополі надходять з бюджетів відповідних громад, – пише «TеNews».

dity_sadochok

Київ буде збирати гроші з іногородніх батьків

Секретар Київської міської ради Володимир Прокопів наголосив, що у столиці всі діти, які не зареєстровані у київський агломерації, будуть платно відвідувати навчальні заклади столиці.

«Що стосується Києва, столична влада теж планує запровадити плату за навчання в дошкільних навчальних закладах та школах для іногородніх. Але для мешканців тих населених пунктів, котрі приєднаються до агломерації «Великий Київ», діятимуть преференції. От вам перший приклад і користь від об’єднання. Для всіх мешканців населених пунктів, які не увійдуть до агломерації, навчання буде платним», – підкреслив столичний чиновник.

У Тернополі оплата для іногородніх йде через міжбюджетні трансферти

У той же час у Тернополі міська рада вже уклала п’ять договорів про міжбюджетний трансферт на 2019 рік.

На черговій сесії Тернопільської міської ради був затверджений договір про міжбюджетний трансферт на 2019 рік між Тернопільською районною радою та Тернопільською міською радою, відповідно до якого районна рада здійснюватиме передачу коштів міському бюджету Тернополя за надання дітям, зареєстрованим в межах Тернопільського району, освітніх послуг у дошкільних навчальних закладах Тернополя.

Окрім Тернопільської районної ради, такі договори про міжбюджетні трансферти на 2019 рік з Тернопільською міською радою уклали також Великогаївська, Байковецька, Залозецька громади та м. Кременець. Відповідно, діти з цих громад безкоштовно навчатимуться у дошкільних закладах Тернополя, оскільки, відповідно до Бюджетного кодексу, вартість навчання компенсують їх сільські та районні ради.

Тернопіль показує приклад: проблему треба вирішувати заздалегідь

Процес бюджетної децентралізації змусив місцеву владу Тернополя вирішувати питання фінансування навчання у садочках міста для дітей, батьки яких не проживають і не працюють в обласному центрі. Саме для цього вже більше року ведуться складні перемовини між керівниками різних громад Тернопілля.

Основний принцип, яким керувалися у Тернополі, – фінансові розрахунки гілок влади не мають стосуватися простих людей. Це суто проблема міжбюджетних розрахунків між різними громадами. Це відповідає не лише закону України, але й суто відповідальному ставленню представників будь-якої гілки влади до своєї громади. Такий підхід нарешті системно запрацював між Тернополем, Тернопільським районом та іншими громадами області. І дуже добре, що це питання мерія Тернополя підняла заздалегідь.

Нагадаємо, укладання договорів про передачу коштів між Тернопільською міською радою та об’єднаними громадами чи органами місцевого самоврядування на оплату послуг із здобуття дошкільної освіти проводиться відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Пояснюється це тим, що в рамках проведення реформи місцевого самоврядування в Україні відбувається і реформа міжбюджетних відносин. І усі батьки та їхні діти належать до певної територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої також має власний бюджет. А відтак за ці кошти повинно забезпечуватися надання дітям освітніх послуг. Така позиція закріплена чинним законодавством України.

Віра Сотник

Від admin