Як відомо, звичка – друга натура. І якщо ваші повсякденні фінансові звички приносять вам купу проблем, змушуючи вас ледь дотягувати від зарплати до зарплати і залазити в борги, з ними потрібно негайно розпрощатися.

Психологи кажуть, що нові звички входять в наше життя через три тижні, і фінансові звички тут не виняток. Але для того, щоб приступити до викорінення цього зла, ворога потрібно знати в обличчя! (За матеріалами kp.ua)

Доходи і витрати без планування

Про те, чому так важливо вести сімейний бюджет, написані тисячі статей. Чимало людей не можуть точно пригадати свої витрати за день, не кажучи вже про тижневі, місячні і річні витрати. Тож не дивно, що вони живуть в постійному відчутті, що гроші “випаровуються”.

Доходи і витрати необхідно планувати – інакше неминуче настане “касовий розрив”, як би багато ви не заробляли. Можна скористатися спеціальними додатками, а можна заносити доходи і витрати в звичайну зошит – не має значення.

Головне, щоб ви розуміли, на що йдуть гроші, і зводили баланс.

Життя в борг

Що робити, коли всі гроші витрачені, а жити на щось треба? Звичайно, взяти в борг! Займаючи гроші, люди створюють певну видимість своєї фінансової стабільності, але це ілюзія.

Більшість економістів вважають, що борги і кредити – це безумовне зло. Витрачати більше, ніж заробляєте, нелогічно і неправильно з фінансової точки зору. І якщо вам не по кишені якась річ, то в більшості випадків правильніше буде її не купувати, ніж залазити в борги. Адже борги мають неприємну властивість накопичуватися, і нерідко люди беруть нові кредити, щоб погасити старі.

Звичайно, бувають і винятки: наприклад, може знадобитися терміново купити комп’ютер (якщо, скажімо, він потрібен для роботи) або новий холодильник (на зіпсованих продуктах ви втратите більше) і т.д.

У разі, якщо без кредиту дійсно не обійтися, експерти радять правильно оцінити свої можливості по погашенню, тобто стабільність свого доходу. І, зрозуміло, перед підписанням кредитного договору слід уважно вивчити всі його умови.

Нехтування платіжною дисципліною

Часом здається, що нічого страшного не станеться, якщо оплатити рахунки або погасити кредит на пару днів пізніше. Але, по-перше, при недотриманні термінів оплати нараховуються пені, штрафи та інші санкції, які збільшують витрати. По-друге, це входить в звичку, і після затримки на день-два відбувається затримка на тиждень-другий, потім – на місяць і т.д. І борги починають рости як снігова куля.

Тому привчайте себе оплачувати всі квитанції вчасно, а якщо не сподіваєтеся на свою пам’ять, скористайтеся банківською послугою Автоплатіж.

Життя без заощаджень

Опитування раз по раз показують, що більшість українців нічого не відкладають на майбутнє, мотивуючи таку поведінку тим, що на заощадження у них немає грошей. Тим часом “подушка безпеки” повинна бути у кожного, адже від непередбачених витрат (від необхідності на щось жити в період безробіття до термінової опеpації) не застрахований ніхто. І якщо у вас немає ніяких заощаджень, то будь-яка непередбачена ситуація швидко зажене вас у фінансову яму.

До речі, багато разів перевірено: 10% зарплати можна відкладати з будь-яких доходів, навіть з найскромніших. Економісти запевняють, що відкладаючи кожну десяту гривню ви не відчуєте погіршення матеріального становища.

Спонтанні покупки

Тут на допомогу може прийти відомий рада – сім разів відміряй, один раз відріж. Не секрет, що при появі так званих “вільних” грошей, часто виникає спокуса придбати те, що ви не планували. Для початку дайте собі відповідь на питання чи ця покупка дійсно принесе вам радість, чи не будете ви шкодувати про витрачені гроші через пару днів? Якщо ви не впевнені в потрібності речі, яку вирішили придбати спонтанно, відмовтеся від цього рішення.

Покупки в піковий сезон

З цієї ж серії – придбання речей в останній момент, в піковий сезон. Набагато правильніше складіть “календар свят і важливих подій”, за допомогою якого ви будете завчасно планувати витрати на подарунки та необхідні дорогі покупки. Новорічні подарунки, наприклад, можна купувати протягом усього року, а гроші на майбутній ремонт можна відкладати щомісяця.

Надмірне споживання

Необхідність купувати велику кількість речей для багатьох звична, оскільки повністю підтримується оточенням. В результаті люди не помічають, що вже давно перейшли до надмірного споживання і регулярно купують товари, які їм не потрібні. Це стосується як дрібних сувенірів в поїздках (всіх цих листівок-магнітиків), так і великих витрат. Для того, щоб позбутися від звички до надмірного споживання, психологи радять змістити фокус уваги на те, що допомагає розвиватися – навчання, подорожі, книги і т.д.

Покупки на голодний шлунок

Результати проведених досліджень стверджують, що голодна людина витрачає при поході в магазин мінімум на 10-20% більше, ніж сита. Та, що найцікавіше, дане правило діє не тільки по відношенню до продуктів.

Невміння готувати

Здавалося б, яке це має відношення до шкідливих фінансових звичкок? Виявляється, найбезпосередніше!

Почнемо з того, що готова їжа – хоч в супермаркеті, хоч в ресторані – коштує в рази, а то і в десятки разів дорожче тієї, яку б ви приготували вдома.

Крім того, ви ніколи не знаєте, з чого вам приготували їжу, а недобросовісних виробників зараз чимало. Тому систематичне харчування поза домом може спричинити проблеми зі здоров’ям, що, знову ж таки, виливається в зайві витрати.

Неуважність в магазині

На обваженнях і обрахунках свого часу трималася вся радянська торгівля, а нинішні продавці – прекрасні наступники своїх попередників. Людський фактор ніхто не відміняв, тому навіть в самому просунутому супермаркеті ви не застраховані від того, що у вашому чеку буде двічі пробитий один і той же товар. Нерідко можна і недорахуватися здачі. Так що, довіряйте, але перевіряйте, бо подібні “дрібниці життя” здатні доставити не тільки моральні, а й матеріальні неприємності.

Підписання документів, не читаючи

Особливо це стосується документів фінансового характеру, наприклад – кредитних договорів. Щоб їх деякі умови не перетворилися для вас в “приємні” сюрпризи, не полінуйтеся уважно вичитати текст договору, а всі незрозумілі моменти уточнити у банківського співробітника.

Необдумане підписання кредитного договору може загнати вас в справжню фінансову кабалу і повністю спустошити ваш особистий бюджет, а винен в цьому буде не кредитор, а ви самі.

Одне джерело доходу

Багато людей вважають, що робота повинна бути одна, проте подібні міркування – хибний стереотип. Економісти в один голос запевняють: джерел доходу повинно бути якомога більше , причому, як активного, так і пасивного доходу.

Наявність навіть невеликого джерела доходу, крім основної роботи, допоможе відчувати себе у відносній фінансовій безпеці, не боятися втратити роботу і, отже, значно знизити рівень стресу, якого в нашому житті і так більш, ніж достатньо.

Dolar-2-e1520927767437

 

Від admin