Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Споживачі ДП «Газпостач» знатимуть, скільки треба платити

Щоб уникнути непорозумінь та нарахування боргів тернополянам після завершення опалювального сезону, у ДП «Газпостач» ПрАТ «Тернопільміськгаз» друкуватимуть щомісяця суму обов’язкового платежу безпосередньо на квитанціях за спожитий природній газ, які надходять у скриньки споживачів. У відповідності до Постанови Кабінету Мінстрів України від від 21 жовтня 1995 р. № 848  із змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ
№ 841 від 17.10.2018} після закінчення опалювального (неопалювального) сезону невикористана сума житлової субсидії повертається виконавцем комунальних послуг до державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум житлової субсидії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Щоб після проведення перерахунку по завершенню опалювального сезону у споживачів не виникла заборгованість (при цьому у квитанціях може відображатися навіть переплата за спожиту послугу) тернополяни зобов’язані оплачувати обов’язковий платіж за спожитий природній газ. Щоб дізнатися розмір платежу, необхідно звернутися в обслуговуюче підприємство (“ЖЕК”), до голови ОСББ, або в управління соціальної політики.

Сплаті підлягає фактичний обсяг споживання, якщо він менший за обов’язковий платіж

Урядовці пояснюють, що, як і в минулих опалювальних сезонах, зекономлену субсидію можна використати для оплати в наступному місяці спожитого понад виділену соціальну норму газу.

До прикладу, сім’ї була нарахована жовтнева субсидія (неповний опалювальний місяць) у розмірі 550 грн. Обов’язковий платіж домогосподарства 820 грн. Але у жовтні спожито лише 13 кубометрів газу, за що сплачено його фактичну вартість – 92,26 грн. В наступному місяці сім’я має право розрахуватися за спожитий понад норму газ зекономленою в попередньому місяці субсидією.

Або ж у листопаді обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 200 кубів. Залишок – 200 кубів – можна використати у більш холодні місяці, до прикладу у грудні-січні. При цьому, не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися надавачем послуг у платіжці як переплата (з мінусом).

Якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Якщо, скажімо, розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

monetyzaciya

Від admin