igor-zyma-2018-1Традиційно грудень минає дуже швидко. Чи то плин часу набирає інтенсивності пропорційно наближенню до Нового року, чи за підготовкою до свят ми не встигаємо усвідомити, як події накопичуються, а тоді миттєво пролітають. Але однією із стабільних, незмінних і надзвичайно позитивних ознак грудня є квіти, які своїми теплими червоними кольорами завжди створюють теплий, домашній і водночас піднесено-святковий настрій. Безсумнівно, саме їх, пуансетії, можна назвати уособленням духу Різдва, – стверджує відомий селекціонер квітів, власник Галереї квітів «Ігор» Ігор Хорош.

igor-zyma-2018-1

– Пуансетії – рослини з родини молочайних – еуфорбії, тому вони дуже чутливі до змін температур. Температура в помешканні, де знаходяться ці квіти, обов’язково повинна бути не меншою, ніж 15 градусів тепла. Краще навіть до плюс 20-25 градусів. Купуючи пуансетію, її обов’язково потрібно загортати в папір і не нести відкритою, навіть якщо температура на вулиці плюсова, не кажучи вже про приморозки. Найкраще місце для пуансетії – світле тепле підвіконня. Її потрібно регулярно підливати, приблизно два-три рази в тиждень, залежно від температури в кімнаті. Але найголовнішою умовою, щоб ця квітка подовше залишалася свіжою та красивою, – багато світла. А ще рекомендую не забувати про підживки, – як і усі рослини в процесі цвітіння, квітучі пуансетії потрібно «підгодовувати».

Хочу додати також і про кольори пуансетій. Окрім яскраво-червних – популярних і традиційних, зараз з’явились ці рослини із зовсім іншими відтінками забарвлення. Селекціонери, прагнучи новизни та змін, активно працюють над виведенням нових сортів, тому пуансетії бувають різні – рожеві, плямисті, з каймою по краю. У нас в продажу є, зокрема, лимонно-кремові. Вони виглядають дуже цікаво та ніжно, а за звичної зіркоподібної форми квітки, своїм контрастно-світлим тоном створюють особливий різдвяний колорит.

igor-zyma-2018-2

Але хотілося б наголосити: на превеликий жаль, всі продуценти, з якими ми вже багато років працюємо, не можуть дати тієї кількості пуансетій, якої потребують споживачі. І так складається, що до початку січня, коли приходить наше Різдво, в продажу їх уже практично немає. Тому, аби мати такий красивий різдвяно-новорічний подарунок, про нього потрібно подбати заздалегідь.

Пуансетії як символ Різдва, на відміну від Америки та Європи, завоювали популярність у нас кілька останніх років. Але рослини, які розцвітали під Новий рік та на Різдво були завжди.

– Звичайно, це улюблені багатьма різдвяні кактуси – шлюмбергери. У нас ще звикли називати їх «різдвяниками». Шлюмбергеру люблять за великі, гарні, яскраві квіти, які прикрашають підвіконня взимку. Сьогодні зустрічається безліч їх забарвлень на будь-який смак. Квіти можуть бути рожеві, червоні, малинові, білі, кремові, жовті, помаранчеві справжнє буяння фарб! Шлюмбергера має славу невибагливої, простої у вирощуванні декоративної рослини, яка до того ж, практично не схильна до хвороб та шкідників.

igor-zyma-2018-5

Але є і квіти, до яких ми теж ніби звикли, але останнім часом їх залюбки дарують на Різдво.

– Так, це скажімо, цикламени. Вони гарно і вишукано цвітуть, створюючи позитивний настрій, на контрасті із осінньо-зимовою депресією та сірістю за вікном. Популярними під час різдвяних світ останнім часом стали і бегонії. Яскраві, завжди квітучі, вони дуже вписуються в атмосферу цього свята.

igor-zyma-2018-3

Актуальною під час підготовки до Нового року та Різдва є тема ялинки, а точніше можливості продовжити життя цього зеленого символу свят, не переймаючись, що зрубане деревце дуже швидко може обсипатись і втратити весь свій шарм.

– Один із варіантів, – це, звичайно, придбати деревце ялинки в горщику. Єдиний мінус – ці рослини не годяться для домашнього культивування. Два тижні – максимум місяць їх можна утримувати в кімнаті, слідкуючи при цьому за температурним режимом, – якщо в приміщенні дуже «душно», ялинки просто «скидають» хвою. А тоді якнайшвидше їх рекомендується висадити у відкритий грунт. Однією із цікавих ідей, чим можна замінити ялинку в помешканні, є кипарисовик. Ця рослина дуже схожа на невеличку ялинку, росте в горщику і при цьому в квартирі дуже добре себе почуває. Якщо потерти його гілочки, можна відчути духмяний запах лимона.

igor-zyma-2018-4

Додамо, що наприкінці грудня у Галерії квітів «Ігор» проходитиме традиційна різдвяна виставка-продаж новорічних квіткових композицій. За словами Ігоря Хороша, там будуть представлені роботи наших флористів, а також київських колег. Планується, що виставка, яка має на меті продемонструвати всі новітні тренди новорічно-різдвяної флористики, відкриється напередодні дня Святого Миколая.

Розмовляла Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

 

Від admin