Цукровий діабет – це стан, при якому в крові підвищується вміст глюкози – або як зазвичай кажуть: цукру. Перший симптом діабету: людина втрачає рідину. А щоб заповнити втрату рідини, вона починає багато пити. Це постійне бажання – ознака того, що розвивається діабет.


Діабет буває двох типів, і це дещо різні за своїми причинами хвороби. Вони так і називаються: цукровий діабет першого типу і цукровий діабет другого типу.

Відмінності цукрового діабету першого та другого типу

Цукровий діабет першого типу розвивається в основному у молодих, його ще називають юнацьким, хоча ця хвороба може вразити людей будь-якого віку. Іноді такий діабет буває вродженим. Виникає хвороба, коли з яких-небудь причин знижується вироблення інсуліну в підшлунковій залозі, і воно дуже значне. Якщо умовно позначити рівень інсуліну у здорової людини як 100%, то при діабеті першого типу рівень гормону падає до 10%. Якщо людині не надати допомогу, то через три-чотири дні вона впаде в кому.

За якими ж причинами інсулін перестає вироблятися в підшлунковій залозі?

Зараз медична наука причиною зниження вироблення інсуліну вважає атаки особливих білків на клітини, в яких виробляється інсулін, – так звані бета-клітини острівців Лангерганса. Ці антитіла можуть утворитися в організмі на тлі, як правило, вірусних інфекцій – найрізноманітніших, в тому числі і ГРЗ, кору, краснухи … В результаті катастрофічно падає інсулін – гормон, що регулює концентрацію глюкози в крові.

 

Що ж відбувається при цукровому діабеті другого типу?

Процес розвитку захворювання денщо інший. Клітини виробляють інсулін, але є інша проблема. Чутливість тканин організму до дії інсуліну знижується. Як правило, цей тип діабету розвивається у старших людей.

Чому ж так важливо, скільки інсуліну виробилося? Яка його роль?

Інсулін «хапає» глюкозу, яка надійшла в кров, і заганяє її в клітини. А глюкоза – це джерело енергії і для головного мозку, і для серцевих м’язів. Як тільки нас енергією забезпечили, ми відчуваємо себе комфортно.

Існує певний механізм, за яким клітина і ось ця зв’язка глюкози з інсуліном пізнають один одного. Цей процес подібний до замкової щілини і ключа: вони мають підійти, «замочок» клітини повинен відкритися, щоб глюкоза в неї «зайшла». А якщо з якихось причин ця «замкова щілина» або «ключик» змінені, то інсулін разом з глюкозою з великими труднощами потрапляють в клітину.

 

 Яка статистика по діабету обох типів?

Співвідношення частоти випадків діабету першого типу до діабету другого типу – 1 до 7-8. У світі діабетиків близько 600 мільйонів чоловік. І половина з них не знає про те, що у них є дане захворювання! Як правило, це люди старшого віку, які мають вже якісь певні захворювання. Тому іноді до ендокринолога потрапляють через окуліста: пацієнт прийшов зі скаргами на погіршення зору, а окуліст бачить у нього специфічні діабетичні зміни очного дна.

В тому і підступність діабету другого типу, що він нишком підточує організм. Ну, став часто вночі в туалет вставати, ну схуд, став швидко втомлюватися … Люди вважають, що це пов’язано з весняним авітамінозом, з якимись стресами, перенапруженням на роботі. А це все симптоми діабету, що розпочався.

 

Отже, що повинна знати кожна людина про діабет?

По-перше, симптоми: прискорене сечовипускання, сухість у роті, спрага. Зазвичай людина випиває 2-2,5 літри води на добу. При цукровому діабеті першого типу – 5-7 літрів на добу, щоб заповнити втрату рідини; при діабеті другого типу – до 3 літрів.

По-друге: погіршення зору.

По-третє: свербіж, зміна ваги, погіршення самопочуття.

Цукровий діабет вважається імунодефіцитним станом. А один із проявів зниження імунітету – погане загоєння ранок.

6c86aa8b812365b4fe76dcf8654b2b8bd8d09e35

Джерело: Доба

Від admin