igor-osin-2018-9Листопад… Дрібний дощ, що часом переходить у сніг… Пронизливо вогко та досить незатишно… І на контрасті з оголеними гілками мокрих дерев у міських парках, першим льодком на калюжах у Театральному сквері, справжньою оазою буяння зелені, яскравих кольорів та позитивного настрою видається Галерея квітів «Ігор». Адже тут, наче у чарівному саду з казки про Кая та Герду, квіти, незважаючи на присутність довкола мінорного тернопільського листопаду, мажорно представляють одночасно усі пори року – і весну, і літо, і осінь, і навіть зиму. Як таке може статися, пояснює в ексклюзивному інтерв’ю власник Галереї квітів «Ігор», відомий тернопільський селекціонер Ігор Хорош.

igor-osin-2018-16

– У нас справді зараз багато весняних квітів – це і свіжі різних кольорів фрезії, і ніжні пастельні тюльпани, і квітучі духмяні гіацинти. Ці квіти ми отримуємо безпосередньо від голландських виробників, і можна вибрати із їхньої весняної колекції все, що завгодно.

igor-osin-2018-2

До речі, рекомендую звернути увагу на нерине – дуже цікаву рослину з родини амарилісових, яка ще має другу назву «лілія-павук» через незвичні, хвилясті з країв, загнуті назад пелюстки. Родом вона з Північної Африки.

igor-osin-2018-15

Не менш весняно виглядає і еухаріс – ще один зразок родини амарилісових, який, до речі, може вирощуватись і як кімнатна рослина. В перекладі «еухаріс» означає «витончений», що характеризує і бутони, і листя, і навіть приємний ніжний аромат цієї квітки. Походить вона з вологих лісів Центральної та Південної Америки, тому її називають також «амазонська лілія».

igor-osin-2018-5

Багато у нас зараз є інших рослин, які представляють весну, але весну… Австралії. Як відомо, у південній півкулі в цей час панує саме ця пора року, тому можна замовити квіти, які якраз там цвітуть. У нас є кілька ефектних зразків родини протейних.

igor-osin-2018-14

Це і сама протея, яка, до речі, окрім Австралії, росте і у Південній Африці, де її навіть називають «африканською трояндою», і вишукані бордово-фіолетові гілочки куща левкодендрону, і срібно-матова брумія, інші рослини. Їх ми в основному використовуємо у складанні квіткових композицій. Вони, до речі, не лише чудово зберігаються зрізаними до двох-трьох тижнів, але й ідеально тримають забарвлення та форму в засушеному вигляді.

igor-osin-2018-1

– А присутністю яких літніх квітів посеред осені можете вразити?

– У нас представлена велика колекція півоній. Ми співпрацюємо з голландською фірмою, яка вирощує ці квіти цілорічно. З одного боку, ми переймаємо її досвід, оскільки самі віднедавна зайнялися розведенням цих рослин. І звичайно, завдяки цим партнерам, маємо можливість замовляти півонії постійно, причому – якого б хотілося кольору. Але треба пам’ятати, що конкретне замовлення робиться не менше, ніж за два тижні наперед.

igor-osin-2018-12

Ще одні літні квіти, які у нас зараз красуються своїми пишними рожевими шапками суцвіть, – гортензії. Їх нам доставляють із півдня Франції, де вони теж професійно вирощуються цілорічно.

igor-osin-2018-4

Атакож літо у нас, як звично, – троянди, що можуть бути як місцевими, так і привозитись із Південної Америки. Абсолютно «літня» рослина, яку в липні-серпні продають у нас великими букетами, – лимоніум чи то кермек. Синій, фіолетовий, рожевий, білий, – він часто використовується також і як сухоцвіт.

igor-osin-2018-3

Ще одна цікава новинка – цілком “літня” рослина яскраво-оранжевого кольору – целозія, яку ще називають «півнячий гребінець». Ми її замовили в Голландії.

igor-osin-2018-6

– А як же бути із традиційними осінніми хризантемами? Адже для більшості квіткова осінь – це біло-золотисті чи бордові поважні хризантемові кулі…

Звичайно, є у нас хризантеми, як же без них. Хоча вже давно вони перейшли до розряду квітів, які в асортименті наявні цілий рік, адже усім полюбилися. Але щодо осені, то хотів би звернути увагу на новинки у вигляді різних плодів, зокрема – ілекс.

igor-osin-2018-13

igor-osin-2018-10

Червоні, оранжеві, жовті і навіть чорні ягідки цієї рослини, які міцно сидять на товстому стеблі зі шкірястим листям, зовні нагадують горобину, і їх успішно застосовують у складанні квіткових композицій як яскравий декоративний елемент.

– Якщо осінь – це насамперед хризантеми, то зима тепер – пуансетії…

igor-osin-2018-8

– Звичайно, червоні зірки пуансетій в усьому світі асоціюються з новорічними та різдвяними святами. Але не варто забувати і про інші вазонкові рослини, які популярні на Різдво: різні види цикламенів, «різдвяники» чи то шлюмбергери, бегонії. Останні, до речі, особливо полюбились за те, що яскраві, завжди квітучі і дуже вписуються в атмосферу цього свята.

igor-osin-2018-9

А загалом, нам взагалі надзвичайно хочеться, аби люди мали доступ до різних рослин, причому, цілий рік,  і жодним чином не обмежували себе у своїх квіткових бажаннях та вподобаннях.

igor-osin-2018-11

Розмовляла Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Від admin