Професія рятувальника є складною та відповідальною, повною непередбачуваних обставин. Вона передбачає всебічні знання і вміння у галузі рятівництва. До обов’язків працівників державної служби України з надзвичайних ситуацій належить не лише гасіння пожеж і ліквідація різного роду надзвичайних подій та ситуацій, а й надання домедичної допомоги потерпілим. Оскільки рятувальники, зазвичай, першими прибувають на місце події саме на них лягає відповідальність за порятунок людського життя. Цей обов’язок закріплений на законодавчому рівні 1 січня 2013 року, після введення в дію Закону України «Про екстрену медичну допомогу», стаття 12 якого передбачає включення працівників державної пожежної охорони та рятувальників аварійно-рятувальних служб до переліку осіб, які зобов’язані надавати домедичну  допомогу людині у невідкладному стані.

Зважаючи на це, в системі службової підготовки співробітників ДСНС України чимало уваги приділяється питанням домедичної допомоги. Зокрема, з 5 листопада, на базі міжкафедрального навчально-тренувального центру Тернопільського державного медичного Університету, для працівників підрозділів Управління ДСНС України у Тернопільській області розпочато курс домедичної підготовки «Перший на місці події», що триватиме до 24 грудня. Навчальна програма, розрахована на 48 годин та розроблена під керівництвом доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри медицини катастроф та військової медицини Арсена Гудими, для підготовки осіб, які не мають спеціальної медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу.

Під час теоретичних та практичних занять, з допомогою кваліфікованих викладачів, співробітники пожежно-рятувальної служби навчаються розпізнавати загрозливі для життя стани та визначати тактику надання домедичної допомоги, оволодівають уміннями надання домедичної допомоги при різних невідкладних станах та прийомами виконання рятувальних маніпуляцій. Після завершення курсу та успішного складання іспитів рятувальникам вручать відповідні сертифікати.

IMG_1920

Від admin