Адвокат пані Зоткіної просив поновити терміни подачі апеляційної скарги. Судове засідання відбулось в апеляційному суді у п’ятницю, 26 жовтня. Самої водійки на судді не було.

Нагадаємо, біля готелю “Тернопіль” мажорка на Nissan 6 серпня знесла огорожу. З відео, яке поширювали у соцмережах тернополяни, помітно, що вона була не зовсім твереза. Жінка нецензурно висловлювалася на адресу патрульних та відмовилася пройти огляд на стан сп’яніння у медзакладі.

Згідно з одним із рішень, пані Зоткіна заплатила  штраф за знесені чотири секції турнікетної огорожі на вулиці Замковій та дві пошкоджені секції – 10 610 грн. Позбавили жінку і права керування автомобілем на шість місяців. Ще один суд у справі відбувся 31 серпня. На судове засідання обвинувачена не з’явилась, хоча в суді була. Суд призначив штраф у розмірі 10 200 грн з позбавленням права керування на рік. Але пані Зоткіна подала апеляційну скаргу на цих дві постанови. Пише 20 хвилин.

Судове засідання в апеляційному суді по одній з них мало відбутись у середу, 4 жовтня о 14.00. Але засідання перенесли у зв’язку з ліквідацією апеляційного суду Тернопільської області. Тепер розгляд апеляційних справ відновили і одне з судових засідань у справі пані Зоткіної мало відбутись 19 жовтня. Проте його перенесли, бо адвокат жінки хотів подати клопотання.

Розгляд апеляційної скарги за ст. 124 “Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна” таки відбувся 23 жовтня. Але на засідання Наталія Зоткіна не прийшла. Був лише її адвокат Володимир Кметик. Він просив про штраф у розмірі 340 грн, замість покарання у вигляді позбавлення прав керування на шість місяців. Тоді суд клопотання не задовільнив. Бо вважає, що такий штраф не є достатнім покаранням для пані Зоткіної, а позбавлення водійських прав є виховним моментом.

Розгляд іншої апеляційної скарги за ст. 130 “Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції” призначили на 26 жовтня. Згідно з постановою за цією статтею, пані Зоткіну позбавили права керування на рік.  І на це судове засідання пані Зоткіна не з’явилась. Адвокат Володимир Кметик. пояснив, що про засідання знає, але прийти на нього не захотіла. Цього разу суд розглядав клопотання адвоката щодо поновлення терміну подачі апеляційної скарги. Розглядали і саму скаргу.

Як пояснив адвокат, він не зміг вчасно подати апеляційну скаргу на постанову суду, який відбувся 31 серпня. Тоді справу слухали без участі пані Зоткіної та її адвоката: обвинувачена не з’явилась, хоча в суді була, аадвокат був на іншому засіданні. Суд призначив штраф у розмірі 10 200 грн з позбавленням права керування на рік. Подати скаргу вчасно адвокат не зміг, бо копію постанови отримав 7 вересня і в цей же день поїхав по роботі на Закарпаття і до 15 вересня залишився там у відпустці. Тому апеляційну скаргу подав лише 17 вересня.

Вислухавши пояснення адвоката щодо клопотання, суддя озвучив і саму апеляційну скаргу. У ній йдеться про те, що немає доказів того, що саме Зоткіна керувала автомобілем Nissan Juke.

Ще адвокат вважає, що його підзахисній патрульні пропонували пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння за допомогою приладу відносно сертифікації якого є сумніви.

– Алкотести драгер використовують незаконно, – вважає адвокат пані Зоткіної. – Оскільки я не був присутній при судовому засіданні, то не міг долучити відповідь, яку отримав від Міністерства охорони здоров’я. У ній чітко розписано, що алкотестер драгер з 10 лютого 2015-ого року не може використовувати жоден працівник патрульної поліції, оскільки термін дії сертифікату вийшов. Ще є інформація з Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, які теж підтверджують факт незаконного використання драгера.

Пан доводив, що повірку драгера, яким патрульні пропонували пані Зоткіній пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння,  проводили ще минулого року. А згідно, з інструкцією, це потрібно робити кожних пів року, тобто його використання незаконне.

Вислухавши доводи адвоката, після засідання у нарадчій кімнаті, суд відмовив у клопотанні щодо поновлення терміну подачі апеляційної скарги. А саму скаргу, у якій йшлось про те, що еемає доказів того, що саме Зоткіна була за кермом та щодо незаконного використання драгера, повернули особі, яка її подала.

Як пояснив суддя, немає важливих підстав, чому суд має задовільнити клопотання про поновлення терміну подачі апеляційної скарги, оскільки не встановлено причин, які б об’єктивно перешкоджали адвокату подати апеляційну скаргу протягом десяти днів після винесення постанови міськрайонним судом.  Рішення апеляційного суду є остаточним та оскарженню не підлягає.