Радянський Союз проіснував 70 років, так що немає нічого дивного в тому, що звички, набуті в той час, так в нас вкоренилися. Однак від деяких з них все ж краще відмовитися. Як, наприклад, від цих шести.

1. Нічого не викидати

На наших балконах і в антресолях зберігаються старі дерев’яні лижі, зламане радіо, запчастини від машин і багато-багато іншого. І навіть якщо цим ніхто не користувався вже років 10-20, ми все одно не можемо нічого викинути — а раптом знадобиться? Що вже говорити про старі бабусині кліпси 50-х років, якщо ми навіть боїмося викинути в смітник залишки їжі, навіть якщо вони почали псуватися — адже завжди можна зробити з них запіканку.

2. Зберігати хороші речі «на потім»

Практично в кожній радянській сім’ї був парадний сервіз з НДР або баночки для сипучих продуктів з Естонії, які ні в якому разі не використовувалися, а стояли в сервантах до кращих часів. Часто такі речі дарували на весілля, річницю або ювілей. І всі ці речі досі бережуть як зіницю ока. І не використовують. Все ще. Повсякденний посуд може бути весь побитий, в сервізі може не вистачати предметів, але той самий злощасний набір з НДР так і буде стояти «до кращих часів», які, схоже, ніколи не настануть. Це ж пам’ять!

3. Переживати про те, що ж подумають люди

З дитинства батьки закликають нас не дуріти на вулиці, тому що «тітка сміятися буде». І це так міцно в нас поселяється, що до кінця днів своїх ми озираємося на родичів, друзів і сусідів, боячись навіть уявити собі, що вони про нас подумають. Ймовірно, корені цього страху ростуть з тих часів, коли заохочувалося доносити один на одного і від думки сусіда залежало те, відправлять вас на заслання в Сибір чи ні. Часи минули, а ось страх нікуди не подівся.

4. Невміння приймати компліменти

«Вона не жінка, вона — начальник», — як говорилося у відомій радянській комедії. Чомусь наші жінки відчувають себе некомфортно, коли отримують незаслужену похвалу. І замість того щоб посміхнутися, сказати «спасибі» і, можливо, відповісти компліментом на комплімент, ми тут же починаємо перераховувати цілий список своїх недоліків.

5. Ніколи не посміхатися незнайомцям

«Сміх без причини — ознака дурнів», — говорить старе прислів’я. Давайте визнаємо, незважаючи на те, що радянські часи представляються деяким таким собі острівцем достатку, життя тоді все ж було важким: ми пережили кілька воєн, були змушені не раз заново піднімати промисловість держави, і це не кажучи про постійний дефіцит і відсутність можливостей поліпшити житлові умови або купити машину. Загалом, особливо не було чому посміхатися.

6. Довгі застілля

Часи радянського дефіциту пройшли, а ми до сих пір, запрошуючи друзів в гості, готуємо три зміни страв, плюс салатики, нарізки і десерт. І, звичайно ж, купуємо спиртне ящиками.

6-43

Джерело: Пошепки 

Від admin