З 1 вересня в Україні стартував масштабний проект «пакунок малюка». До 2020 року – у пілотному режимі. Це означає, що Міністерство соціальної політики, що реалізує цей проект, буде вивчати відгуки батьків, соціальних служб, місцевих органів влади і вносити необхідні зміни. Зі свого боку МОЗ України і надалі надаватиме рекомендації, щоби речі були максимально корисні для здоров’я новонародженої дитини.

“Пакунок малюка” – це новий формат безповоротної соціальної допомоги для кожної дитини, яка народжується в Україні. Це масштабний соціальний проект, що стартував одночасно по всій Україні, щоб усі українські немовлята отримували підтримку від держави незалежно від регіону проживання або рівня матеріальної забезпеченості. МОЗ України надало експертну підтримку проекту в частині забезпечення здоров’я новонародженого.

“МОЗ України рекомендувало прибрати з пакунка будь-які медичні вироби і ліки, тому що їх має призначати лікар, а універсальних ліків, які підходять усім дітям, не існує. Крім того, МОЗ України поділяє позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо користі грудного вигодовування. Вигодовування сумішами можливе лише у тих випадках, коли жінка не може годувати дитину грудним молоком. Тому ми так само рекомендували не включати суміші і пляшечки до “пакунка малюка”, адже вони могли спонукати мам новонароджених дітей відмовитися від грудного вигодовування на користь сумішей”, – сказала Ірина Литовченко, гендиректор Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я.

Отримати “пакунок малюка” можуть мати, батько, родичі, прийомні батьки чи патронатний вихователь. Для отримання “пакунка малюка” достатньо заповнити заяву у пологовому будинку чи у соціальній службі.

“До програми уже долучилися 23 регіони і наразі уже 30 тис. родин отримали “пакунки малюка” по усій країні. Ще дві області – Донецька і Луганська – готують необхідні документи, щоби підписати договір і одержати “пакунки малюка”. Надіємося, вони приєднаються найближчим часом”, – сказала Олександра Чуркіна, заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції.

До кінця року у регіони доставлять майже 115 тисяч пакунків.

“До кінця жовтня у всіх регіонах буде достатня кількість “пакунків малюка”, щоби кожна родина отримувала їх вчасно. Так само до кінця місяця свій пакунок отримають ті родини, які не одержали його у вересні чи жовтні. Сподіваємось, затримок більше не буде. Ми намагаємося створити систему, яка безперебійно працюватиме на постійній основі”, – наголосив Андрій Буряковський, директор офісу UNOPS.

Програма “пакунок малюка” наразі працює у тестовому режимі, що дозволяє оцінити всі нюанси реалізації, питання своєчасної доставки, документального оформлення, користі та зручності предметів у пакунку, отримати зворотній зв’язок від батьків, соціальних служб і місцевих органів влади.

“ЮНІСЕФ підтримує цю ініціативу, тому що вона є універсальною і має чіткий посил: рівні можливості для усіх”, – наголосив Артур Айвазов, керівник напрямку соціальної політики Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

630_360_1534333505-6780

Від admin