Чи зможете ви допомогти людині, яка вдавилася? А зупинити пульсуючу кровотечу з рани? Чи знаєте, що робити, якщо когось поруч вдарить струмом? Ми не можемо передбачити, коли навички надання першої допомоги нам знадобляться, але в одному впевнені на 100%: їх повинна знати кожна людина.

  1. Якщо вдавився

Ми звикли стукати по спині того, хто поперхнувся, однак набагато більш ефективним і безпечним вважається прийом Геймліха.

– Станьте ззаду людини, яка поперхнулася (вдавилася). Обхопіть людину руками. При цьому великі пальці рук повинні перебувати нижче грудної клітини, але вище пупка, а один з великих пальців потрібно випнути так, як на зображенні зліва.

– Різко натисніть на живіт у напрямку вгору.

– Повторюйте поштовхи, поки стороннє тіло не вилетить з гортані.

 

  1. При ударі струмом

Якщо людину, що знаходиться поруч з вами, б’є струмом, ні в якому разі не намагайтеся відтягнути його від електричного приладу голими руками – це небезпечно для вашого життя.

Дійте швидко, але чітко:

– Вимкніть електричне живлення.

– Відіпхніть людину від електричного предмета чимось, що не проводить струм: руками в гумових рукавичках, дерев’яною або пластиковою палицею (наприклад, рукояткою мітли).

– Якщо небезпеки немає, не чіпайте потерпілого і зателефонуйте в швидку.

– Якщо є небезпека повторного удару струмом, відтягнете потерпілого від джерела живлення як мінімум на 10 метрів.

 

  1. При термічному опіку

Багато хто чомусь впевнений, що опік насамперед потрібно помазати кремом або навіть вершковим маслом. Лікарі категорично не рекомендують цей метод, тому що таким чином можна занести інфекцію.

– Після термічного опіку головне – швидко охолодити шкіру. Для цього можна використовувати прохолодну воду або холодні предмети.

– Якщо з’явилися пухирі, їх ні в якому разі не можна відкривати.

– Якщо пухир все-таки зірвано, воду використовувати не можна, щоб не занести інфекцію. В такому випадку накрийте опік стерильною марлею і зверніться до лікаря.

Добре мати вдома спеціальну піну від опіків, що продається в будь-якій аптеці. Такі препарати не тільки знімають біль, але і допомагають відновити епітелій.

 

  1. При порізі і артеріальній кровотечі

При пошкодженні артерії кров яскраво-червона і витікає пульсуючими струменями.

– При сильній артеріальній кровотечі потрібно якомога швидше перетиснути пальцями артерію вище рани, а потім, підклавши на це місце марлю або рушник, накласти джгут.

– Зробити записку із зазначенням часу накладення джгута (при кімнатній температурі тримати джгут можна не більше години, притому щопівгодини його необхідно трохи послаблювати, а потім затягувати знову).

– Зателефонувати до швидкої.

– На саму рану накласти стерильну пов’язку.

 

  1. При порізі і венозній кровотечі

Кров при такому пошкодженні темного кольору. Вона густа і витікає без пульсації.

– Якщо пошкодження не сильне, досить накласти на місце порізу пов’язку.

– Якщо кровотеча сильна, після накладення пов’язки потрібно негайно зателефонувати в швидку.

 

  1. При ударах

При ударі досить охолодити постраждалу ділянку тіла (наприклад, потримати на ньому пакет з льодом протягом 15-20 хвилин).

Якщо місце забиття почало набрякати, можна перемотати його еластичним бинтом. В даному випадку потрібно звернутися в травмпункт.

 

  1. Струс мозку

При підозрі на струс мозку порядок дій повинен бути наступним:

– Краще викликати швидку.

– До приїзду лікарів постраждалого залишають в напівсидячому положенні, послаблюють брючний ремінь.

– Якщо потерпілого мучить спрага, йому дають трохи солодкого чаю або води.

– Не можна давати від головного болю аспірин.

Головне, не перегинайте палицю з турботою: не потрібно постійно намагатися укласти хворого зручніше або перевести в іншу кімнату. Він повинен залишатися максимально нерухомим і розслабленим.

 

  1. При носовій кровотечі

При носовій кровотечі не рекомендується закидати голову. Для того щоб кров перестала текти, потрібно пальцем затиснути постраждалу ніздрю на 10-15 хвилин.

Варто відзначити, що багато хто з нас звикли при носовій кровотечі затикати постраждалу ніздрю ватою. Цей метод дійсно працює, але голову закидати все одно не потрібно.

Якщо кровотеча продовжується протягом півгодини, слід звернутися за медичною допомогою.

 

  1. Непрямий масаж серця

Робити непрямий масаж серця потрібно, якщо у потерпілого пропав пульс. При цьому в першу чергу необхідно викликати швидку допомогу і проводити масаж до тих пір, поки вона не приїде. Навіть якщо у потерпілого не з’явився пульс, непрямий масаж серця зі штучним диханням допомагають забезпечувати органи людини киснем, необхідним для життєздатності.

– Розмістіть долоні хрестоподібно на нижній третині грудної клітки потерпілого.

– Починайте поштовхи зі швидкістю 1 раз на секунду.

– Не згинайте лікті, під час масажу повинна працювати маса вашого тіла.

– Під час масажу серця необхідно робити штучне дихання. При ньому потерпілому затискають ніс і вдувають повітря через рот.

– Якщо реанімацію проводять дві людини, співвідношення поштовхів і вдихів має бути 5:1 відповідно.

– Якщо реанімацію проводить одна людина, співвідношення повинно бути 15:2 (2 вдихи робляться поспіль).

  1. Якщо вкусив кліщ

Якщо ви виявили, що у вашу шкіру впився кліщ, то не поливайте його олією. У такому випадку комаха може задихнутися, і його не можна буде здати на аналіз, щоб переконатися, чи він не інфікований.

Діставати кліща потрібно спеціальним пінцетом.

Якщо спеціального пінцета немає, краще не намагатися витягти кліща самостійно, а звернутися за медичною допомогою.

Відвідати лікаря слід також в тому випадку, якщо після укусу у людини почалася лихоманка або з’явився висип.

Після вилучення кліща необхідно віднести його на аналіз в лабораторію, де його вивчать і визначать чи він не є інфікованим.

 

1536824120_733

Від admin