Православні християни сьогодні, 21 вересня, відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят (двунадесятих) – Різдво Пресвятої Богородиці. Як повідомляє «Православний спадок України на Святій Горі Афон», це перше свято після індикту – церковного нового року. Про народження Пресвятої Богородиці пророкували за багато століть до цієї події.

Ці пророцтва, викладені в Старому Завіті, читаються на вечірньому богослужінні, напередодні свята. За церковним переданням, Діва Марія була довгоочікуваною дитиною Іоакима й Анни. Сім’я жила в Назареті. Довгий час вони були бездітними, бо подружжя було безплідним. Євреї вважали, що бездітність – це кара Божа за важкі гріхи.

Подружжя дожило до похилого віку, але не переставало сподіватися на милість Божу і вірити, що Він може дарувати їм немовля. Вони пообіцяли Богу, що віддадуть дитину для служіння в храм, якщо вона народиться. Одного разу Іоаким приніс в Єрусалимський храм жертву Богу, але первосвященик відмовився приймати її, бо вважав старого грішною і недостойною людиною. Іоаким вирушив у пустелю, і зі сльозами на очах, молився про дарування дитини, яка зніме ганьбу з їхньої сім’ї.

Свята Анна, довідавшись про те, що трапилося в храмі, розплакалася, але не нарікала, а молилася Господу. Потім архангел Гавриїл повідомив праведному подружжю радісну новину – що їх молитви почув Господь і у них народиться Преблагословенна Донька Марія. Так і сталося, справдилися старозавітні пророцтва. Іоакима й Анну, дідуся та бабусю Іісуса Христа, Православна Церква називає богоотцями. На Святій Горі Новий скит Різдва Богородиці, що відноситься до обителі Святого Павла, цього дня святкує панігір.

 

67117f96b7ef88ac59d831fec83d84a3ef522343

Від admin