Трансжири (або трансізомери жирних кислот) бувають природні і штучні. Перші можна виявити в м’ясі, молоці і молочних продуктах. Їх частка в продукті може становити до 8% від загальної маси жиру. Щоб звести до мінімуму шкоду від такої їжі, дієтологи радять купувати продукцію зі зниженою жирністю. Що стосується штучних трансжирів, то вони утворюються під час обробки харчових продуктів. Наприклад, коли водень додають в рідкі рослинні олії, щоб зробити їх більш твердими. Зокрема, так утворюються трансжири при виробництві маргарину.

«Трансжирів найбільше в продуктах м’ясної і жирової переробки. Вони є там, де присутні приховані жири в складі продукту, також це можуть бути жири, які термічно обробляються і зливаються в якусь суміш, або ж трансжири продукту, який довго кип’ятиться, наприклад, олії. Трансжири – це некорисні тугоплавкі жири, які призводять до розвитку атеросклерозу і відкладенню холестеринових бляшок в судинах. Виявити їх в домашніх умовах неможливо, визначити, чи є вони в складі продукту, можна тільки в лабораторії, тому потрібно уважно читати етикетки і враховувати, що це за продукт, якої він якості, хто його виготовляє і які були способи його переробки», – говорять спеціалісти НДІ харчування.

На етикетках харчових продуктів вказується вміст жирів різних видів. Трансжири ховаються за наступними назвами: гідрогенізовані жири, гідрогенізовані жири або олії, модифіковані жири і кулінарні жири.

«Якщо на етикетці продукту в складі вказані маргарин або модифіковані рослинні жири, то в них, природно, присутні трансжири, оскільки маргарин робиться з рослинної олії шляхом приєднання молекули водню, завдяки чому він стає насиченим і твердим. Пальмова олія теж частково може бути гідрогенізована і являти собою трансжири. Тобто там, де з рідкого жиру роблять твердий, присутні трансжири. Зрозуміло, що у фруктовому морозиві, де не передбачається наявність молочного жиру, будь-яких кондитерських виробах, плюшках, бубликах, тортах і т. інш. доданий маргарин. Штучні трансжири також присутні в засмажених в олії продуктах, тих, які готувалися при високій температурі і тривалому нагріванні олії. Це чіпси, біляші, пиріжки і т. інш. », – каже дієтолог Олена Соломатіна.

Список продуктів, в яких найчастіше містяться трансжири:

– фастфуд (нагетси, крильця, картопля фрі та інші страви, обсмажені у фритюрі);

– котлети, обсмажені на жирі (олії);

– чіпси;

– обсмажені курячі та рибні палички;

– смажені млинці;

– хліб і хлібобулочні вироби;

– випічка та кондитерські вироби (печиво, тістечка і торти, здоба);

– готове листкове тісто;

– сухі сніданки;

– крекери;

– спреди, маргарини та інші види м’яких, напівтвердих і твердих рослинних жирів;

– майонези і майонезні соуси;

– гідрогенізовані і переетеріфіціровані рафіновані олії;

– морозиво;

– шоколадні пасти;

– плавлені сирки;

– глазуровані сирки;

– попкорн.

Бережіть себе і бувайте здорові!

im_20180518162717_51856

Від admin