Міністерство охорони здоров’я спільно з Міносвіти розробили новий Санітарний регламент для установ загальної середньої освіти. За словами представників Міністерства охорони здоров’я, нові санітарні норми, які в ньому описані, враховують потреби сучасних школярів і стосуються харчування, організації навчального процесу, домашніх завдань і побутових умов у школі, повідомляє Педагогічна Преса.

У відомстві закликають обмежити кількість солі, цукру і підсолоджувачів у їжі для учнів. Буде введена заборона на шкідливі продукти, такі як газовані напої. Меню школяра має складатися мінімум з чотирьох страв, а калорійність не перевищувати 30% від денного раціону. Школам також дозволять організовувати кейтеринг, коли комплексні обіди учням готують підприємства-підрядники.

Уже зараз не рекомендується давати домашнє завдання учням 1-х та 2-х класів. До 9-го класу учні не повинні витрачати на завдання більше години, у старших класах – більше 1,5 години. За старими правилами, старшокласників можна було навантажувати чотирма годинами домашньої роботи.

У МОЗ мають намір скасувати правила розстановки парт у класах. Зараз відстань між рядами парт чітко регламентована і становить 60 сантиметрів. За бажанням, школи зможуть розставляти парти в довільному порядку. А в початкових класах радять обладнати зони для ігор.

Після затвердження нових санітарних правил вчителі зможуть використовувати у навчальному процесі інтерактивні дошки, мультимедійні технології та пристрої. Враховано можливості сучасного інженерного забезпечення, в т.ч. освітлення, доступу в інтернет тощо.

Нові санітарні норми вельми доречні з огляду на те, що в Україні запустили освітню реформу, а останній раз зміни в норми вносилися 17 років тому. Пропозиції та зауваження щодо нових правил приймаються відомством до кінця вересня, після чого будуть схвалені або доопрацьовані.

1535832666_1535791622_c67031a-shkola755-1

Від admin