Діабет буває двох типів, але загальна ознака захворювання – підвищена концентрація цукру (глюкози) в крові. Хворі на діабет люди стурбовані рівнем цукру в крові, а тому шукають різні способи утримувати його в нормі. Природно всім рано чи пізно приходить в голову найпростіший спосіб – регулювати його об’ємом їжі з вуглеводами. Так народжується просте питання, – які продукти харчування знижують цукор в крові? Не засмучуйтесь, але, на жаль, продуктів харчування, що знижують вміст цукру в крові поки що не існує. Є продукти з високим або низьким вмістом вуглеводів. А також є продукти, які можуть стабілізувати рівень цукру в крові на тривалий час. Ось їх в побуті і називають «продукти харчування, що знижують рівень цукру в крові» …

Ось кілька простих правил, які допоможуть Вам впоратися з діабетом другого типу (інсулінонезалежний). Вони не тільки сприятимуть поліпшенню самопочуття, але і дозволять знизити підвищений цукор в крові.

 

  1. Зазвичай рівень цукру зростає після прийому їжі, – так розділіть ваш звичний режим харчування на три головних і два другорядних прийоми! Це не дасть вам голодувати, але забезпечить невеликий рівень підйому цукру протягом дня.
  2. Ви вільно можете їсти капусту, моркву, салат, огірки, помідори, шпинат, інші овочі, пити каву, чай, томатний сік, воду або напої з цукрозамінниками. Такі напої низькокалорійні, а використання овочів збагачує їжу волокнами і вітамінами, які позитивно впливають на зниження цукру в крові продуктами харчування.
  3. Не забудьте знизити споживання хлібних і макаронних виробів, рису, картоплі, круп.
  4. Якщо у Вас зайва вага, виключіть з раціону горіхи, крекери, масло, жирне м’ясо або рибу, маргарин, молочні вироби з високим вмістом жиру, всі алкогольні напої.
  5. Відмовтеся від солодкого: шоколаду, тістечок, кока-коли, натуральних фруктових соків, що містять в своєму складі натуральний цукор. Вони вже точно не відносяться до харчових продуктів для зниження цукру в крові.
  6. Будьте уважні по відношенню до деяких «діабетичних» продуктів, що містять фруктозу або сорбітол.
  7. Намагайтеся споживати якомога менше солі.
  8. Для додання смаку їжі користуйтеся лимоном, спеціями, ароматичними травами.
  9. Для стабілізації рівня цукру в крові їжте яблука обов’язково зі шкіркою.

Раз на день вживайте страви з бобів або сочевиці.

Приймайте раз на добу чверть чайної ложки кориці, розведеної чаєм або водою. Це стабілізує цукор в крові аж до трьох тижнів!

Діабет 1 типу (інсулінозалежний)

У хворих на діабет підвищений рівень вмісту глюкози в крові. Засвоєнню глюкози в крові сприяє інсулін. Оскільки хворі на діабет 1-го типу худнуть, на відміну від хворих на діабет 2-го типу, що набирають вагу, то ваша головна задача – стабілізувати глюкозу в крові інсуліном, що знижує її рівень і правильним підбором харчових продуктів, що підвищують її концентрацію. Харчові продукти, «що знижують цукор в крові» вже були перераховані, згадаємо тепер про їжу, що підвищує глюкозу в крові.

Хлібні, макаронні вироби, рис і картопля, свіжі фрукти містять ту кількість вуглеводів, яка необхідна для підтримки енергії організму. Прийом цих продуктів потрібно рівномірно розділити на весь день так, щоб режим харчування включав в себе 3 головних і 2-3 другорядних прийоми їжі. Солодке – цукор, цукерки, мед і напої, повинні бути виключені з Вашого раціону, але можуть бути використані для відновлення сил після надлишкового фізичного перевантаження або при різкому падінні концентрації глюкози в крові.

Запам’ятайте:

– Їжа, багата вуглеводами, сприяє підвищенню цукру в крові.

– Інсулін знижує рівень цукру в крові.

– Регулярні заняття фізичними вправами також дозволяють знизити його рівень.

– Недостатнє споживання вуглеводів може послужити причиною розвитку гіпоглікемії.

Поради.

– Дотримуйтеся режиму харчування і не пропускайте прийоми їжі, щоб не порушувати режим харчування.

– Вживайте однакову кількість їжі щодня.

– Пам’ятайте, що при збільшенні фізичних навантажень, кількість цукру в крові неминуче падає. В цьому випадку приймайте додаткову кількість вуглеводів у вигляді склянки фруктового соку або шматочка хліба, щоб компенсувати втрачену енергію і відновити сили. Зазначена кількість їжі компенсує годину ходьби.

– Ви можете вільно пити всі напої без вмісту цукру.

– Намагайтеся постійно носити цукор шматочками з собою, так як зниження його рівня в крові може привести до розвитку гіпоглікемії, яка виражається такими симптомами, як запаморочення і тремтіння. В такому випадку необхідно відразу ж випити фруктовий сік або з’їсти кілька шматочків цукру.

Дотримуючись цих простих правил ви зможете вести більш вільний спосіб життя, а значить, хвороба не зможе вас так сильно обмежувати! А тому проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем, виробіть прийнятні для Вас правила і регулюйте рівень цукру самостійно, тим більше що для цього можна скористатися і народними засобами!

Бережіть себе і бувайте здорові!

im_20180530195918_834116 (1)

Від admin