Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» отримав з нагоди Дня фізичної культури і спорту директор комплексної дитячо-юнацької спортивної школи з водних видів спорту Тернопільської міської ради Богдан Балабан. Державну нагороду відомому тренеру та спортивному діячеві, який все своє спортивне життя присвятив веслуванню та розвитку цього виду спорту в Тернополі, присвоєно, згідно Указу Президента України №273/2018 від 07.09.2018 року, за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів та багаторічну плідну професійну діяльність.

balaban-600

Богдан Павлович Балабан у дванадцятирічному віці прийшов у секцію веслування на байдарках і каное обласної ради ДСТ «Динамо» до відомого наставника, тренера, основопложника  веслування у Тернополі Івана Федоровича Романика. На Спартакіаді школярів у каное-одиночці на 500-метрівці виборов срібну нагороду. Переможець динамівських чемпіонатів у каное-двійці разом із товаришем Любомиром Мосійчуком. Іван Федорович навчав своїх учнів не лише веслуванню, а й лижному спорту відтак Богдан Павлович разом із товаришами – призер динамівських чемпіонатів з лижних гонок та був одним із перших, хто представляв нашу область з біатлону (тоді вони називались «перегони лижних патрулів»). Богдана Балабана навіть запросили до юнацької збірної команди України з біатлону. Проте спортсмен надав перевагу веслуванню.

Після закінчення Тернопільського Державного педагогічного інституту та служби в Збройних силах у 1978 році Богдан Павлович Балабан розпочав трудову діяльність на посаді тренера з веслування на байдарках і каное в Тернопільському ДСТ «Буревісник». Як тренер він підготував п’ять майстрів спорту СРСР, очолював збірні команди з веслування на байдарках і каное Тернопільської області та Всесоюзного добровільного товариства профспілок. Команди під керівництвом Богдана Павловича ставали переможцями чемпіонатів України та колишнього Радянського Союзу.

Працюючи директором Тернопільської ДЮСШ «Буревісник», Богдан Балабан організував тренерський колектив, який впродовж понад двадцяти років стає переможцем обласного огляду-конкурсу на кращу організацію фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл області.

В 1987 році Богдан Павлович – організатор чемпіонату колишнього СРСР, а з 1983 до 1996 років – чемпіонатів України з веслування на байдарках і каное, що проводились в місті Тернопіль, з 2002 до 2005 року – міжнародних змагань.

З 2005 року і до сьогодні очолює колегію суддів України з веслування на байдарках і каное, Член виконкому Федерації каное України.

Зараз Богдан Балабан працює на посаді директора комплексної дитячо-юнацької спортивної школи з водних видів спорту Тернопільської міської ради.

Джерело: офіційний інтернет-сайт управління фізичної культури та спорту ОДА

Від admin