mif-1Український фільм «Міф» про історію життя оперного співака та учасника війни на Донбасі Василя Сліпака здобув дві нагороди фестивалю Figueira Film Art у Португалії.
Створений за підтримки Держкіно документальний фільм Леоніда Кантера та Івана Яснія «Міф» про життя і загибель українського оперного співака зі світовим ім’ям Василя Сліпака став найкращим документальним фільмом фестивалю Figueira Film Art (м. Фігейра, Португалія). Також фільм отримав нагороду за найкращий монтаж.

 Василь Сліпак майже 20 років жив у Парижі, виступав у найбільших світових операх і виконував провідні ролі в постановках. Був одним із організаторів паризького Євромайдану, а з початком збройного конфлікту на сході, спершу підтримував армію, а згодом вступив до лав добровольчого батальйону.

mif-2Василь  загинув 29 червня біля селища Луганське на Донеччині. Сліпак був кулеметником. На передовій його знали як бійця «Міфа», тобто «Мефістофеля». За словами його побратимів, співак загинув від кулі снайпера із автоматом в руках, коли бійці відбивали атаку бойовиків.

30 червня президент нагородив Василя Сліпака орденом «За мужність» посмертно. У лютому 2017-го року Порошенко присвоїв Сліпаку звання героя України.

Проект «Міф» став одним із переможців десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки цього фільму склала 620 тис. грн при загальній вартості виробництва 1 млн 577 тис. 282 грн.

mif-3У стрічці поєднано документальні кадри та анімацію, яку створив український карикатурист Юрій Журавель. Зйомки стрічки проходили з серпня 2016 року до квітня 2017-го у Парижі, Львові та на фронті (Світлодарська дуга). Картина стала останньою роботою режисера Леоніда Кантера, який пішов з життя у червні цього року.

Музику для фільму створювали троє композиторів, серед яких Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом і був близьким другом Василя.

У стрічці використали безліч архівних відео, які показують Сліпака як у побуті, так і на сцені.

Показ фільму «Міф» у Португалії Фото: посольство України
Показ фільму «Міф» у Португалії Фото: посольство України

5-ий фестиваль Figueira Film Art проходив із 27 серпня до 2 вересня у португальському місті Фігейра. На фестиваль було подано 253 роботи з 40 країн світу, 115 з яких увійшли до конкурсної програми Figueira Film Art-2018.

Нагороду особисто отримав режисер стрічки, тернополянин Іван Ясній.

Раніше ми публікували інтерв’ю

Іван Ясній, режисер кінострічки “Міф”: “Василь Сліпак заради Майдану розлучився з дівчиною-росіянкою”.

Тернопільська Липа

Від admin