Осінь – вона мила, осінь славна… Так поетично говорять про неї, згадуючи у цьому вірші і борщик у горщику, й грушки у фартушку. Й справді, цій порі року ми завдячуємо щедрою смакотою на столі, золотим листопадом і відчуттям того, що вже зовсім скоро – Новий Рік, Різдво, подарунки, свята, а далі – все у цьому житті повториться спочатку…

osin-2018
Фото з мережі Інтернет

Відкриває осінь – вересень – місяць початку нового навчального року, пустотливих павутинок бабиного літа, прохолодних ранків і ще по-літньому теплих днів під вибіленим після літньої спеки тернопільським небом.

Загалом, вважалося, що якщо в лісі з’являються опеньки, то це вже найголовніша ознака осені, адже, й справді, ходити по гриби – більше осіння традиція. І хоча кажуть, що у вересні одна ягода, і та гірка горобина, але ще стільки дозріває у цей час осінніх смачних груш та яблук, ще висять благородними намистами, наливаючись по вінця останніми теплими променями, прозорі виноградні грона…

 

Перший місяць осені є дев’ятим місяцем року в григоріанському календарі. Дослідники вважають, що назва вересня прийшла з Полісся. Там у цей період цвіте рожево-бузковими суцвіттями верес цінна медоносна рослина. До речі, аналогічні до вересня назви спостерігаємо і в інших слов’янських народів: у білорусів – «верасєнь», поляків – «вжесєнь»; в перекладі з литовської мови вересень означає «місяць вересу», а латиської – «місяць цвітіння вересу». Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася відносно недавно – на початку ХІХ століття. До цього в кожному регіоні були свої «домашні» наклички. В давньоруській мові зустрічаємо «офіційну» назву «руєн», а по-народному – «ревун». Подібні терміни й дотепер збереглися в сербів («руян») та чехів «руєн» (щоправда, останній стосується жовтня). Паралельно з «руєном» уживалася й інша назва – «зарев». Ті й ті наклички, за твердженням мовознавців, походять од жовтого кольору (саме о цій порі починає жовтіти листя) та «руєнієм» (ревінням) оленів і лосів, котрі влаштовували шлюбні герці.

На західноукраїнських землях відомі назви «маїк» (починають «маятися», тобто зеленіти ранні сходи озимини) і «сівень» – пора масового висівання збіжжя. Називали цей місяць і «бабським літом» через те, що жінкам доводилося в цей час виконувати чимало своєї традиційно хатньої праці: коноплі тіпаюти, полотна добілювати, дещо в городах порати тощу. Під цю пору земля вже покривається листям. Адже з вересня, як мовиться в прислів’ї, листя на дереві не тримається. Проте переважна більшість європейських мов послуговуються латинською назвою – «сентембр», що означає «сьомий». У Давньому Римі він і справді був сьомим. Адже річне літочислення починалося з березня. Прийнявши новий, так званий, «григоріанський» календар, в якому новоріччя було перенесене на січень, місяценазву залишили старою, себто «юліанською».

Із середини вересня починають масово відлітати у вирій птахи. Колись люди, побачивши в небі ключ журавлів, примовляли: «З чужої сторононьки вертайтесь додомоньки». При цьому годилося загорнути в хустинку грудочку землі і тримати її до весни. Помітивши перший журавлиний ключ, що повертався з вирію, ту грудочку одразу ж закопували у полі чи городі. Це робили для того, щоб весна була щедрою і буйною.

Вересень багато чого може розповісти і про всю осінь, і навіть про зиму. Так, в народі вважалося, що чим тепліший і сухіший вересень, тим пізніше прийде зима. А ще були такі осінні прикмети, пов’язані з вереснем:

– щедро вродили горіхи на ліщині зима має бути сувора й сніжна; на мурашниках великі «подушки» сувора буде зима; осінь ясна зима холодна;

– якщо багато павутиння і шпаки не поспішають відлітати, осінь буде тривала; павутиння стелиться повсюдно до тепла; мало павутиння на суху осінь;

– якщо осінь бідна на гриби, то зима буде багатою на сніг і морози; багато грибів чекай неврожаю;

– рясно защедрила горобина і завчасно почервоніла на сувору зиму; якщо багато горобини осінь заплаче дощами, а зима морозами.

– опало листя з верхів’їв дерев на ранню зиму;

– пізній падолист на суху осінь; якщо падолист лягає горілиць на холодну зиму, а долілиць зима буде теплою;

– добре вродив щавель, зима буде тепла;

– багато жолудів на холодну зиму і врожайне літо.

А ось що обіцяли погодні прикмети на щодень.

1 вересня Андрія Стратилата. У цей день завжди тепло. Вітер, що дме з півдня, обіцяє добрий урожай вівса.

3 вересня. Якщо цей день буде ясний, то слід чекати, що ще чотири тижні буде хороша погода.

5 вересня. Якщо цього дня журавлі на південь полетіли зима та весна будуть ранніми. Якщо нема приморозків, то не буде і весь місяць. Летять журавлі низько на теплу зиму, високо на холодну.

6 вересня. Дощовий день погожа осінь і щедрий урожай наступного року.

7 вересня Варфоломія. Суша на Варфоломія гострої зими є надія. Прийшов Варфоломій жито на зиму сій.

10 вересня Мусія. Починається дубовий падолист. Якщо ж листя ще міцно тримається, то зима буде люта.

11 вересня – Усікновення Голови Іоанна Предтечі (Головосіка). Як чути грім, то має бути довга і тепла осінь.

14 вересня Семена. На Семена ясно осінь буде погожою і теплою, якщо вітер із півдня буде зима тепла. Якщо гуси відлітають на Семена чекай ранньої зими; гуси летять високо чекай тривалої осені. На Семена багато павутини осінь буде довга та ясна. День на Семена був з болотом осінь буде дощова; ясним – осінь буде з доброю погодою.

18 вересня Лисавети. Рано пожовкло листя на горобині рання осінь і рання та холодна зима.

21 вересня Різдво Пресвятої Пречистої Богородиці, яке також називається Другою Пречистою. Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду.

23 вересня. Вітер північно-західний зима буде люта, а південно-східний тепла.

27 вересня Воздвиження. Птахи дружно відлетіли у вирій чекати суворої зими.

28 вересня – Микити. Якщо цього дня полетять журавлі, Покрова (14 жовтня) буде морозна; коли не полетять зима настане пізніше.

30 вересня день Віри, Надії, Любові та Софії. Як правило, в цей день завжди дощова і холодна погода.

Від admin