Нові часи – інші казкові герої. Все змінюється та оновлюється. І якщо колись альтернативним персонажами до голлівудських кота Тома та мишеня Джеррі у нас були «мультяшні» Вовк та Заяць, то в Тернополі на найвідомішому і одному з найстаріших дитячих майданчиків у парку Шевченка літературного героя дядю Стьопу змінив тепер Моряк Попай, щоправда, з вусами та бородою.

diadia-Stiopa-popai

У будь-якому випадку, цей герой (якщо це таки й справді Попай, бо ж бородатий) хоча й не дуже молодий, але далекий від  політичних віянь і кон’юнктури. Однак і з цим, в принципі, теж можна посперечатися, адже створено його було американським (підкреслюємо) коміком-карикатуристом Елзі Кайслером Сегаром.

Вперше Моряк Попай з’явився в серії щоденних коміксів  «Thimble Theatre» компанії «King Features Syndicate», які друкувалися в «New York Journal». Історія персонажа, як стверджує Вікіпедія, стартувала 17 січня 1929 року, коли світ побачив черговий номер видання з новим сюжетом про бравого моряка.

А в Тернополі історія Моряка Попая розпочалась  25 серпня 2018 року, коли  у парку імені Тараса Шевченка було урочисто відкрито оновлений дитячий майданчик. Саме там тепер і мешкає в амплуа гостинного господаря та аніматора для юних тернополян Моряк у “тельняшці” із зеленими смугами.

До речі, долучилися до реконструкції майданчика меценати. Завдяки їм і з’явилося тут багато модних і цікавих локацій для дитячих розваг на усі смаки. Атракціони тепер тут усі новітні та сучасні. Сподіватимемося, що дітям вони будуть до вподоби.

Щоправда, старих гойдалок, де могли кататися усі бажаючі, незалежно від віку (головне – поміститися у кріселко) таки трохи шкода. Але що поробиш – нові часи, нові забавки для дітей. А ретро-гойдалки, на яких можна було злітати в повітря, на яких перехоплювало подих від відчуття польоту та висоти, на яких одночасно могло вмоститися півкласу на групі продовженого дня, які надавали крил і без будь-яких додаткових засобів, тепер уже історія. А для юних тернополян в цьому плані все ще тільки розпочинається.

Фото із офіційного сайту Тернопільської міської ради

Від admin