Цього року минає 75 років з часу однієї з найбільш визначальних подій національно-визвольних змагань Української повстанської армії і Організації Українських Націоналістів. Це ІІІ-ій Надзвичайний Збір ОУН, що відбувся на Тернопіллі навесні 1943 року. Саме ці події, поєднавши із 27-ою річницею Дня Незалежності України, відзначили на обласному рівні у селі Золота Слобода Козівського району, – інформує прес-служба ОДА.

barna-sloboda-24-08-2018-11

Золоту Слободу обрали невипадково, адже саме тут відбувся один з найбільших Надзвичайних Зборів ОУН, а саме ІІІ-ій, де було прийнято рішення про розвиток націоналістичного підпілля, а також визначення стратегії боротьби під проводом Романа Шухевича, головнокомандуючого УПА.

barna-sloboda-24-08-2018-3

«Націоналістичний Збір на хуторі Веснівка (поблизу села Золота Слобода, – ред.) проводився за участю видатних осіб. Ми згадали вже Романа Шухевича, але також тут були Микола Лебідь, Василь Кук, Микола Арсенич та інші. За свідченням людей, котрі тут проживали, ці події мали символічний зміст. Тому що тоді, коли проводився націоналістичний з’їзд, люди боялися і намагалися спонукати проводити його в іншій місцевості. Та переконали їх слова: мине час, і на цих стінах буде золотими літерами виписано те, що відбулося багато років тому. Гадаю, що ця їхня мрія реалізувалася, і ми сьогодні вшановуємо пам’ять усіх борців, котрі віддали життя за Україну. А найважливіше – повертаємо віру у відродження української держави і нашої історії», – наголосив голова ОДА Степан Барна.

barna-sloboda-24-08-2018-2

Очільник області також зазначив, що в День Незалежності України маємо згадувати й про тих Героїв, котрі віддали свої життя на Сході України, котрі воюють з російським окупантом. Адже, на жаль, на 27-му році незалежності ми знову мусимо відстоювати свою незалежність і доводити своє право бути вільними та самостійними. «Але я впевнений, – зауважив Степан Барна, – із відродженням нашої історії, з відродженням нашого духу буде відроджуватися й український Донбас та український Крим. Бо ми сильні, коли єдині!».

barna-sloboda-24-08-2018-1

Від admin