5 серпня православна та греко-католицька церкви відзначали свято Почаївської ікони Божої Матері, яка належить до числа найбільш шанованих святинь православ’я.

Наступний день вшанування ікони Божої Матері Почаївської відбудеться 21 вересня.

Варто зазначити, що на поклоніння чудотворному образу Пресвятої Богородиці приходять і християни католицької віри. Вони приклоняються до святині 30 березня.

В Почаївській Лаврі, яка знаходиться на території Тернопільської області, чудотворна ікона перебуває вже близько 400 років.

Впродовж століть тисячі вірян були зцілені від багатьох недугів і цьому вони якраз завдячують святині. Чудеса, що виникають від цієї святої ікони, засвідчені у монастирських книгах записами християн, які звертаються з молитвою «про позбавлення від невиліковних недуг, звільнення від полону і напоумлення грішників».

Почаївська ікона Божої Матері написана олійними фарбами у строго візантійському стилі на простій дошці з липи, підбитій знизу (щоб не гнулась) двома дубовими перекладинами. Відображає матір Божу в пояс з Богодитиною на правій руці. Зверху на іконі є монограма — «Марія Діва»; з правого боку Спасителя — монограма «Ісус Христос». Також на іконі на клеймах зображені святі: пророк Ілія, мученик Міна, первомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу — святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

1866 року для чудотворної ікони виготовлена риза з двох фунтів чистого 82-ї проби золота і 20 золотників. Для прикрас використано дорогоцінне каміння.

Походження ікони досі точно не з’ясоване. Ікона написана давнім візантійським письмом, відтак могла бути створена або у Візантії, або в Болгарії.

1597 року монастирю її подарувала заможна вдова луцького земського судді Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Вважається, що 1559 року цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт (згодом — константинопольський патріарх) на знак вдячності за сердечний прийом у Почаєві, через який він проїздив, повертаючись із Московії. Відтоді образ став святинею дому Гойських.

Спеціально до свята Волиньpost підготував ретро підбірку світлин Почаївської Лаври та зображення Почаївської ікони Божої Матері, які датуються 1920-1930-ми роками.

Тетяна Яцечко-Блаженко

5f3f3e0653706b16b0e73c3a8f3cef9b

Джерело: TeNews 

Від admin