Настає період вживання продуктів домашнього консервування, яке дозволяє зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м’ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та ягоди. Проте, поряд з цим необхідно знати чим вони можуть бути небезпечні. Адже вживання продуктів, які були заготовлені з порушення технологічного процесу, може спричинити таке грізне захворювання, як ботулізм.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом CI. botulinum (серотипи А,В,С, Д, Е, F), який утворює спори і дуже сильний токсин.

Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього користування (м’ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах (тобто без доступу кисню).

Інкубаційний період коливається від  декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм.

У клінічній картині розрізняють варіанти з переважанням диспепсичних явищ, порушення зору чи дихальної функції. У першому варіанті хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при  ковтанні. Часто першими проявами ботулізму є скарга на порушення зору: зниження його гостроти, «туман» або «сітка» перед очима, двоїння предметів; сухість в роті.

Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.

Діагностика в першу чергу ґрунтується на клінічних (тяжке ураження нервової системи з порушенням зору, ковтання, мови, м’язовою слабкістю) та епідеміологічних (споживання підозрілого консервованого або призначеного для тривалого зберігання продукту) даних, оскільки на специфічні лабораторні дослідження треба затратити кілька днів.

З метою профілактики ботулізму слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 0С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внвслідок газоутворення і поява неприємного запаху. Банки з бомбажем бракують. Однак нерідко таких змін не спостерігають.

В епідемічному осередку за особами, які вживали підозрілий продукт, ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживалась, і підозрілі продукти підлягають вилученню та бактеріологічному дослідженню.

Нажаль, кожного року в Тернопільській області реєструється декілька випадків ботулізму і лікарі докладають значних зусиль, щоб вилікувати хворого, а іноді постраждалих врятувати не вдається.

За останні п’ять років захворюваність розприділилась наступним чином:

2013рік – занедужало 15 осіб (із них 2 дітей);

2014рік – 21 особа (із них 2 дітей);

2015рік – 5 осіб;

2016рік – 8 випадків (із них 3 дитини);

2017рік – 4 особи ( в т.ч. 1 дитина).

Вже в цьому 2018 році на ботулізм захворіло 4 осіб, із них 1 дитина, летальних випадків не зареєстровано. В одному випадку захворіло 2 людей з однієї сім’ї, всі хворі видужали.

Отже застерігаємо – будьте дуже обережні при вживанні консервованих, в’ялених, копчених продуктів, особливо домашнього приготування.

1400db6cc0fc278c9a92464858a2cf8c

Від admin