У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості з метою підвищення обізнаності населення щодо питань торгівлі людьми та безпечної трудової міграції з початку цього року відбулися 8 інформаційних заходів на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці», в яких взяли участь 71 особа.

Фахівці центру зайнятості знайомлять шукачів роботи з поняттям «торгівля людьми», розповідають про форми та методи вербування, експлуатації людини, небезпечні стереотипи та реалії, з якими стикаються трудові мігранти за кордоном, види шахрайства при працевлаштуванні за кордоном.

Учасники обговорюють методи, форми та етапи вербування, шахрайства, експлуатації людини та причини, що цьому сприяють; отримують рекомендації як убезпечити себе при працевлаштуванні за кордоном, щоб не стати жертвою зловмисників.

Під час заходів неодноразово, на різних прикладах, доведено, що працюючи нелегально, працівник не може належним чином захистити свої права: право на нормальні умови роботи та проживання, право на відпочинок, вихідні, право на виплати в разі втрати працездатності. Крім того, заробітна плата нелегального працівника набагато менша, ніж заробітна плата легально працюючої особи. Тому обов’язок фахівців служби зайнятості застерегти та попередити шукачів роботи про небезпеку, яка чекає на них у разі нелегального працевлаштування не тільки у своїй країні, а й за кордоном.

Фахівці з профорієнтації ознайомлюють безробітних з актуальними вакансіями на ринку праці, переліком соціальних послуг та електронними сервісами служби зайнятості.

Учасники семінарів, як правило, роблять висновок, що краще жити і працювати саме в Україні.

349e3884a45f7065758c673f8abbfea0

 

 

Від admin