Черговим сюрпризом для українських пенсіонерів від уряду, після проведення пенсійної реформи, стануть нові правила: зокрема, одночасно не можна буде отримувати пенсію і працювати.

«У всьому світі діє правило — або пенсія, або зарплата, — пояснює міністр соціальної політики Андрій Рева. — Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, потрібно встановити правило — або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більшою. Або ти йдеш відразу і отримуєш пенсію, але не працюєш».

Пан Рева попередив: якщо роботодавці оформлятимуть пен­сіонерів неофіційно, то це їм мо­же добряче влетіти в копієчку.

«Штраф — 320 тисяч гривень. Будь ласка. Можна не оформлювати!» — іронічно зауважив міністр.

Тож, які нововведення передбачає пенсійна реформа? Спробуємо розібратися. 

Перш за все буде введено автоматичну норму про щорічний перерахунок пенсій для захисту від інфляції: з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше, ніж на 50% від зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% від індексу споживчих цін.

По-друге, закон не передбачає підвищення пенсійного віку, але вводить вимоги до страхового стажу: для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу; при стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки; якщо стаж «не дотягує» до 15 років — у 65 років; водночас люди, у яких зовсім немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років, а розмір допомоги визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім’ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу збільшуватимуться на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, із 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Один рік стажу коштує 16 тисяч 896 грн. Можна купити до п’яти років стажу, п’ять років обійдуться потенційному пенсіонеру в 84 тисячі 480 грн.

Також закон передбачає скасування спеціальних пенсій для держслужбовців, суддів, науковців та інших категорій. Усіх їх переведуть на загальну систему нарахування пенсій.

Крім того, скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, прокурорських працівників та інших категорій, які раніше могли виходити на пенсію достроково — за п’ять-десять років до настання пенсійного віку. Виняток зроблено лише для військовослужбовців і співробітників силових органів.

І чи не найголовніше — розмір пенсії кожного громадянина України, відповідно до закону, розраховуватиметься за формулою: Розмір пенсії = Сз х ІКЗ х Кс, де Сз — розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії, ІКЗ — індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої зарплати), Кс — коефіцієнт страхового стажу, визначається як множник тривалості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу.

Додамо, що базова середня зарплата для розрахунку пенсій становиме 3 тис. 764, 6 грн., що майже втричі більше, ніж до реформи — 1 тис. 197 грн. Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1. Мінімальний розмір пенсії встановлений на рівні 1 тис. 452 грн., що на 140 грн. більше, ніж було до ухвалення закону. Також у рамках закону скасовано 15-відсоткове зменшення пенсій для 500 тис. працюючих пенсіонерів.

 

b5d5957e999744843724fe7a9b1a7b6c

Джерело: Мережа новин 

Від admin