В обласному центрі зайнятості соціальні партнери на ринку праці Тернопільщини обговорили питання сприяння зайнятості сільського населення, співпраці з об’єднаними територіальними громадами.
У заході взяли участь керівні працівники департаменту агропромислового розвитку ОДА, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, приватних підприємств, голова об’єднаної територіальної громади.

«Тернопільщина – традиційно аграрна область, де у селах проживає понад 55% населення, а у більшості районів області жителі сіл складають більше 70%. Відтак особливо актуальною є проблема зайнятості селян, – почав розмову директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. – Протягом січня-червня 2018 року послугами служби зайнятості області скористались майже 18 тис. безробітних, з них 57,5% – мешканці сільської місцевості. Найбільше, майже по 1 тис. безробітних, було зареєстровано у Гусятинському та Кременецькому р-нах».
Заступник директора ОЦЗ Олександра Островська додала, що за сприяння обласної служби зайнятості було працевлаштовано 7,5 тис. жителів сіл, частина з них – на нові робочі місця із виплатою роботодавцям компенсації єдиного соціального внеску, 7 – отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. 1255 жителів сіл брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. 500 безробітних селян – проходили професійне навчання, 455 завершили профпідготовку, після якої 98% працевлаштовані.
На 1 липня 2018 року статус безробітного мали 4,5 тис. сільських мешканців (56% від загальної чисельності безробітних), для яких продовжується пошук роботи. На цю дату актуальними були 2693 вакансії, з них 1230 – роботодавці запропонували у сільській місцевості.
Для жителів сільських населених пунктів відбулось 95 навчальних семінарів щодо ефективного ведення сільського господарства за участю 1,2 тис. селян.
«Ефективно вирішувати питання зайнятості селян можна лише у співпраці з соціальними партнерами, зокрема, с/г підприємствами та громадами. На Тернопільщині уже створено 42 об’єднані територіальні громади, з кожною з них активно взаємодіють місцеві підрозділи служби зайнятості, – поінформував Василь Олещук. – Так, щороку між службою зайнятості Тернопільщини та органами місцевого самоврядування і роботодавцями на понад 30 видів робіт укладається майже 300 договорів на організацію громадських робіт. Також здійснюємо профнавчання безробітних за більш як 80 актуальними професіями чи підвищення кваліфікації за 250 напрямками у закладах освіти області, України, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості; цьогоріч було видано 27 ваучерів на перепідготовку, у т.ч. за професіями тракторист-машиніст с/г виробництва, кухар, бджоляр.
Аби наблизити соціальні послуги до клієнтів працівники служби зайнятості спільно з соціальними партнерами цьогоріч провели в ОТГ 110 інформаційно-консультаційних виїзних дистанційних майданчиків та 327 виїзних профорієнтаційних заходів з учнівською молоддю, батьками школярів, освітянами. У 21 ОТГ облаштовано 22 робочих місця для представників служби зайнятості, які у визначені дні (за графіком) надають відповідні консультації жителям громад та роботодавцям.
Про державну підтримку розвитку галузей сільського господарства, створення робочих місць у сільських населених пунктах, у тому числі через сприяння підприємництву, вів мову заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Кічак.
Колишні учасники АТО Юрій Санницький, голова і засновник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Побратими» (вирощування яблунь, ревіню, зернових культур у с. Колодне Збаразького р-ну), та Юрій Бульчак, засновник СОК «Тернопіль Агросвіт» (вирощування плодово-ягідних культур, ревеню у с. Охримівці Збаразького р-ну) поділились досвідом відкриття та діяльності кооперативів, розповіли про проблемні ситуації в роботі, повідомили про перспективи розвитку.
1+
Представники підприємств з Тернопільського району ПП «Агрон» (с. Товстолуг) Надія Шугета та ПП «Лісма» (с. Гаї-Гречинські) Ірина Семчишин розповіли про діяльність, умови праці та її оплати, поточну та перспективну можливості працевлаштування жителів сільської місцевості, потребу в підготовці кадрів, співпрацю з Тернопільським міськрайонним центром зайнятості (МРЦЗ).
«ПП «Агрон» займається вирощуванням зернових та олійних культур. Загалом за сприяння МРЦЗ роботу отримали 72 особи, лише цьогоріч 7 – трактористи, агроном, бджоляр, комірник, водій, підсобник. У нас дуже високі вимоги до механізаторів, які працюють на сучасних закордонних тракторах та комбайнах», – зауважила Надія Шугета.
Ірина Семчишин розповіла про те, що на підприємстві з виготовлення меблів «Лісма» було працевлаштовано 3 тернополян, у т.ч. 1- з виплатою компенсації єдиного соціального внеску.
Цікавим був виступ голови Іванівської об’єднаної територіальної громади Теребовлянського району Руслана Шафрановича про роботу ОТГ, участь у міжнародних програмах розвитку громад, можливості створення робочих місць, взаємодію з місцевим центром зайнятості, плани на майбутнє.
«До складу громади входять села Сороцьке, Ілавче, Глещава, Іванівка, Лозівка. Всього у нас проживає 4500 осіб, в т.ч економічно активні – 3746. На території ОТГ діють 73 роботодавці, – повідомив голова громади. – За 2,5 роки за сприяння райцентру зайнятості було працевлаштовано 108 краян. Лише у 2018-му на організацію громадських робіт було укладено 5 договорів, згідно з якими 18 безробітних жителів громади отримали тимчасову роботу. До слова, на 2018 рік в бюджеті громади передбачено 26,9 тис. грн на організацію та проведення таких робіт.
88,5% вакансій, поданих роботодавцями Іванівської ОТГ у 2018 році, укомплектовані у співпраці з Теребовлянським центром зайнятості».
На професійному навчанні дорослого населення, у тому числі в ЦПТО; підтвердження результатів неформального навчання, видачу ваучерів детально зупинилась заступник начальника відділу організації профнавчання ОЦЗ Наталія Брич.
Усі учасники заходу мали добру нагоду не лише розповісти про себе і працевлаштування жителів сільської місцевості, а й поділитись досвідом, обговорити можливості вирішення проблемних ситуацій, шляхи співпраці; отримати консультації представників служби зайнятості та облдержадміністрації.

Від admin