Місце у дитячому садочку – актуальне питання для багатьох батьків, які працюють у Тернополі. Значною мірою, проблема наразі починає вирішуватись після початку взаєморозрахунків між районом і містом. Однак все ще складною ситуація залишається для батьків з тих громад, керівництво яких не бажає підписувати угоду про міжбюджетні трансферні розрахунки з Тернополем. Ми спробували розібратися, що зроблено і що робити батькам, – пише “TeNews“.dity_sadochok

Що робить місто і район

Як відомо, в рамках децентралізації було зроблено кілька кроків, які мали б навчити місцеві громади більш розумно розпоряджатися коштами, а також оптимізувати витрати. З одного боку, місцевим бюджетам дещо збільшили дохідну частину, з іншого — переклали на них і частину повноважень. Зокрема, це стосувалося і оплати перебування у садочках дітей. Логіка такого рішення полягала у наступному: на місцевому рівні краще можуть порахувати кількість дітей, які проживають на території громади, а відтак можна точніше визначити суму коштів необхідну на оплату одного місця у дитячому садочку.

Весь тягар утримання дошкільної освіти в обласних центрах таких, як Тернопіль, на 100% переклали на місцевий бюджет. Для новостворених об’єднаних територіальних громад та районного рівня передбачили відповідні субвенції з державного бюджету на кожну дитину. У тих випадках, де на території громади нема садочка або з якихось причин дитина не може відвідувати садочок за місцем реєстрації, передбачено механізм взаєморозрахунків між громадами згідно ст. 93 та ст. 101 Бюджетного кодексу України.

Згідно цих норм, кожна громада, діти якої ходять у садочки Тернополя, має сплачувати свою частку за цих дітей. Скажімо, згідно угоди, укладеної між Тернополем і Тернопільським районом, до міського бюджету мають перерахувати приблизно 1,9 млн грн. Район таким чином платить за ті села, які ще не створили об’єднаної територіальної громади і перебувають на утриманні районного бюджету. Натомість новостворені ОТГ, згідно закону, отримують прямі відрахування з Державного бюджету, в тому числі, на оплату перебування дітей у садочках.

Більшість новостворених ОТГ навколо Тернополя, як і Тернопільський район, уклали відповідні договори з містом. Тим самим іногородні батьки із цих населених пунктів за своїх дітей платять на тих самих підставах, що й тернопільські батьки. Крім того, ще кілька місяців тому Тернопільська міська рада, з ініціативи міського голови Сергія Надала, вжила заходів, щоб спростити життя батькам. Зокрема, на загальних підставах місцем у садочку забезпечували всіх, хто зареєстрований у місті, а також дітей, чиї батьки працюють на комунальних підприємствах, плюс підприємців, зареєстрованих у Тернополі. Таким чином, з підписанням угод між містом та районом про міжбюджетні розрахунки проблему садочків було фактично вирішено.

Що робити батькам – інструкція

Однак залишилася невелика частина громад, де керівники не бажають нести відповідальності за якісне надання послуг для своїх громадян. Вони активно спекулюють на темі «платної освіти» і «порушенні Конституції». Хоча освіта дітей для батьків, тобто громадян, має залишатися безкоштовною.

Питання має вирішуватися на рівні органів місцевого самоврядування, тобто відносин голів ОТГ і бюджету міста Тернополя. Мотивація таких, не зовсім чесних, насамперед щодо своїх односельців, голів може бути лише одною: кошти, які мали б заплатити за дітей, вони прагнуть спрямувати на інші, «більш вигідні» проекти. Тож вони створюють «багато галасу» і при цьому не зробили жодного практичного кроку для вирішення проблеми. Батьків же часто просто дурять.

Отже, на сьогодні є один механізм вирішення проблеми — укладення угоди між відповідною громадою і Тернополем. Щоб дізнатися правду, батькам варто скористатися механізмом доступу до публічної інформації. Адже всі питання бюджетних витрат мають бути доступними і відкритими. Тож одноосібно чи спільно батьки мають право у письмовій формі звернутися до відповідного органу самоврядування або голови своєї ОТГ і поцікавитися в нього, чи були укладені договори про міжбюджетні розрахунки (або трансферти) між цією громадою і Тернополем за оплату відвідування садочків обласного центру дітьми, зареєстрованими у цій громаді. У запиті має міститися ім’я запитувача, поштова адреса або електронна пошта, а також номер телефону.

Треба викласти загальний опис інформації, яку прагнете отримати (у даному випадку про наявність угоди про міжбюджетний трансферт між відповідною громадою і Тернополем на 2018 рік для оплати відвідування дітьми відповідної громади дитячого дошкільного закладу). Відповідь мають надати не пізніше, як за 5 робочих днів. Маючи таку письмову відповідь вже з доказами варто йти говорити з керівництвом ОТГ і цікавитися, чому воно не забезпечує власних дітей правами, а у разі потреби — звертатися до суду з вимогою виконання головою ОТГ своїх обов’язків. Лише у такий спосіб, через громадський контроль і тиск, можна відучити чиновника перекладати свої обов’язки на плечі батьків.

 

Іван Возний

Від admin