У міській раді Тернополя затвердили проектну документацію «Схема озеленення міста», яка виконана ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя». Згідно даного проекту у Тернополі планують створити 11 нових територій зелених насаджень. Загальна площа ДОДАТКОВОГО озеленення міста буде становити майже 59 гектарів, – пише “Місто“.

ternopil-sagaidachnogo-2018

Де з’являться нові сквери та парки

«Схема озеленення міста» пройшла необхідне узгодження, прийнята та розпочинає виконуватися. Відповідно до проектної документації, у Тернополі першочергового буде проведено інвентаризацію існуючих зелених насаджень усіх категорій в межах населеного пункту та висадження нових дерев, кущів, газонів та квітників. Загальна площа зелених насаджень становитиме 40% від усієї території міста Тернополя», – розповів міський голова Сергій Надал.

Проектом пропонується створення 11 нових об’єктів зелених насаджень загального користування на площі 58,84 га. Нові сквери з’являться на: вулицях  Текстильній та Спортивній, проспекті Злуки, нові зелені зони будуть облаштовані також на вулицях Коновальця, Стадникової, Юності, Степана Будного, біля пам’ятного знаку Ярославу Стецьку, у Пронятині та на перетині вулиць Київської та Тарнавського з’являться нові парки.

Зелені зони складатимуть 40% площі Тернополя

Спеціалісти «ДІПРОМІСТО» провели власну презентацію і покроково пояснили, як буде втілюватися у життя проект з озеленення, а найголовніше, якою буде «зелена площа» Тернополя.

Проведення першочергової інвентаризації існуючих зелених насаджень усіх категорій у межах населеного пункту відповідно вимог «Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів».

Розширення площ зелених насаджень загального користування до 697,04 га (загальноміського значення 525,26 га (466,42 га існуючих + 58,84 га проектних); житлових районів 171,78 га (110,76 га існуючі + 61,02 га проектні) або 30,31 кв.м/особу, що у півтора рази перевищує нормативні потреби (19 кв.м/особу). З урахуванням забудови резервних територій, показник площі зелених насаджень загального користування становитиме 881,48 га.

Збільшення площі зелених насаджень обмеженого користування. Орієнтовно до 483,75 га та 531,13 га з урахуванням резервних територій.

Створення системи зелених насаджень спеціального призначення та доведення їх площі у загальній системі зелених насаджень у межах міста близько 459,07 га.

Таким чином, проектом передбачається масштабне забезпечення рівня озеленення території міста. Зокрема, з урахуванням сучасного стану озеленених територій міста та проектних рішень щодо перспектив озеленення території міста, загальна площа зелених насаджень у межах міста становитиме 1958,68 га. А це приблизно 40% від загальної площі Тернополя. Отже, наше місто справді повертає собі статус зеленої столиці України.

Нагадаємо, 17 квітня цього року небайдужі тернополяни зареєстрували електронну петицію на сайті міської ради, у якій пропонувалося створити в Тернополі ще одну паркову зону. І вже за місяць питання було вирішено позитивно – у Тернополі з’явиться ще один парк, і тернополяни зможуть там відпочивати, а також приймати гостей з усього міста. Нова зелена буде створена біля дачних ділянок, які знаходяться у мікрорайоні «Північний», у районі вулиць Київська – Тарнавського. Ці ділянки намагалися викупити забудовники, але міська влада адміністративним рішенням зупинила процедуру. Тепер тут буде зелена зона для відпочинку, а не бетонні багатоповерхівки.

Віра Сотник

 

Від admin