Про те, що історія українського і польського народів мала дуже багато позитивних і негативних моментів наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час вшанувальних заходів у селі Сагринь Люблінського воєводства (Республіка Польща). Саме там на місцевому цвинтарі за участі Президента України Петра Порошенка відкрили меморіал усім невинно убієнним українцям, які у 1944 році загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової, – інформує прес-служба ОДА.

barna-polsha-07-2018-1

Цього ж дня відбулися пам’ятні заходи й у селі Гончий Брід Ковельського району Волинської області.

barna-polsha-07-2018-2

Події 1940-их років, коли українців винищували лише за те, що вони були українцями, дуже серйозно торкнулися Тернопільської області. Понад 482 тисячі українців з Лемківщини, Холмщини, Надсяння і Любачівщини було депортовано з етнічних українських земель. З них – понад 170 тисяч було переселено на територію Тернопільського краю.

barna-polsha-07-2018-3

«Ми добре пам’ятаємо, як відбувалася депортація українців з Холмщини, Надсяння, Лемківщини, Любачівщини. Трагедії для багатьох поколінь українців не обмежилися лише Сагриню, а мали місце і в Павлокомі, і в Завадці Морохівській. Саме тому, сьогодні маємо докласти максимум зусиль, аби такі трагедії ніколи більше не повторилися в майбутньому!», – сказав Степан Барна.

Він закликав усіх підтримати позицію Президента України Петра Порошенка щодо взаємного прощення та примирення двох народів заради розбудови нашого спільного світлого європейського майбутнього.

Від admin