vanzhura-2018Проблема залучення населення до здорового способу життя зараз постала надзвичайно гостро. Тепер вже потрібно «відривати» дорослих та дітей, агітуючи їх до занять спортом, не лише від телевізорів, а й від комп’ютерів, мобільних телефонів та інших електронних гаджетів, за віртуальними подіями на яких так легко забувається власна пасивність. Які ж рецепти повернення зацікавленості людей до рухової активності. Для залучення населення до активного способу життя насамперед потрібні широка агітація і пропаганда із застосуванням усіх можливих засобів масової інформації, – стверджує директор Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» ТОДА, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Володимир Ванджура.

vanzhura-2018

– Звичайно, треба опиратися і на традиційні ЗМІ, серед яких телебачення, радіо, преса, і звичайно, на Інтернет-ресурси – сайти та соцмережі, – відповідаючи на нові віяння у суспільстві. При цьому в усіх цих інформджерелах необхідно мати постійну рубрику про здоровий спосіб життя, переваги рухової активності над сидінням перед телевізором. І хибною є думка, що коли втомився, відпочивати треба, сидячи перед телевізором. Якраз навпаки, – чим більше ти рухаєшся, тим більше організм відгукується на цю потребу, тим вищий рівень і здоров’я, і апетиту, і всього. Навіть статистика вже доводить, що до думки «чи не занадто пасивно я проводжу своє життя», починає повертатися все більше людей, намагаючись щось змінити у цьому плані.

В зв’язку з цим у нас ведеться обширна робота. Так, до речі, Тернопільське телебачення пішло нам назустріч, – ми записали ряд роликів про здоровий спосіб життя та рухову активність – дуже короткі, до трьох хвилин, які не завантажують, але якраз стимулюють. Саме стільки часу зранку є цілком достатнім, щоб розрухати організм, а він потім сам нам підказував – пора діяти.

Але найголовнішим є, звичайно, безпосередня агітація, так би мовити, на місцях. Як обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» ми виїжджаємо практично в усі райони Тернопільщини, аби показати, що здоровий спосіб життя є першочерговим завданням. Масові заходи, які в таких випадках організовуємо, – це основному турніри з вуличного баскетболу та вуличного футболу.

От, скажімо, вуличний баскетбол, – він якраз набирає обертів, сили, щоразу більше молоді позитивно на нього відгукується. Отож, ми приїжджаємо в районний центр чи будь-який інший населений пункт, зі своїм обладнанням, встановлюємо ці щити і проводимо великий масштабний захід. Участь у ньому беруть традиційно як діти від десяти років і старші, так і молодь, і дорослі. До речі, радує, що останнім часом на таких імпровізованих майданчиках з’являється дедалі більше глядачів. В цьому, до речі, ще один великий плюс: окрім того, що батьки чи друзі вболівають з гравців, у нас є можливість поширювати серед них наші буклети про здоровий спосіб життя.

Є ідея також в майбутньому залучати до таких заходів медиків, щоб вони могли проводити серед вболівальників і суто пропагандистську роботу щодо корисності здорового способу життя, і практичну – поміряти тиск, скажімо, чи проконсультувати із питань здоров’я. А у людей старшого віку різних запитань на зразок «А чому тут болить» і «Що з цим робити», погодьтеся, знайдеться чимало. І коли фахівці безпосередньо під час заходів зможуть дати людям кваліфіковану відповідь, це теж є досить важливим.

Ще однією складовою спортивних свят, які традиційно проводить наш Центр, є змагання з вуличного футболу на майданчиках «юкка». Це спеціальні майданчики діаметром 9 метрів, де дві команди по два чоловіки змагаються, хто більше зіб’є спеціальних кеглів. Такі турніри теж користуються великою популярністю, оскільки тут можуть грати усі – люди і спортивно підготовлені, і не дуже підготовлені, і дорослі, і діти. В принципі, кожен, хто має хист до футболу, може підійти і долучитися. Таким чином, якщо ми приїздимо на захід в якийсь населений пункт, то такі змагання з вуличного баскетболу і вуличного футболу перетворюються на справжнє велике спортивне свято. Звичайно, не всюди їх можна на центральній площі проводити. Але ми намагаємося, якщо є така можливість, все одно виїздити на місця, де люди хочуть і подивитися на таку цікаву подію, і взяти в ній участь. Таким чином виходить активна агітація за здоровий спосіб життя, безпосередньо пов’язана і з практикою.

Такі та інші заходи наш Центр проводить постійно. Намагаємося залучати також і ветеранів. В основному, наразі це міні-футбол і волейбол. Але ми розробляємо свою концепцію щодо залучення ветеранів в інших видах спорту. Плануємо також, щоб брали участь у наших заходах і люди похилого віку.

Розмовляла Олена Лайко, “Тернопільська Липа”

Від admin