От вже і перший місяць літа передав естафету старшому своєму брату – червня замінив липень. Правда, погодні катаклізми цьогоріч, як завжди, радують і дивують, – то в травні було спекотно, як в липні, то зараз в липні прохолодно, як в квітні. І наразі погода зовсім не липнева, – жарка, повільна, настояна на запаху трав та гарячого піску. Але все це, в принципі, неважливо, адже щоб погода усіх на всі сто відсотків задовольняла, такого в принципі не буває. Все одно комусь та й буде заспекотно, а комусь – захолодно. Але це таки літо!

lypen-2018

Липень називають екватором літа, а більш поетично – його маківкою. Назва місяця – дуже давня назва, і ввважається, що походить від слова «липець», тобто «липовий мед», оскільки саме на цей час традиційно в Україні припадав період основного медозбору.

Давні календарі подають регіональні назви другого літного місяця, як «білень» – від пори, коли найкраще вибілювалося полотно, «грозовик» і «дощовик» – від періоду активних гроз і злив. На західноукраїнських землях широко вживалася народна назва «косень», «косець» та «сінокіс» – від пори заготівлі сіна. Зустрічалася й інша назва – «пасень» – від слова пасти.

В староримському календарі липень був п’ятим місяцем року (що до реформи Юлія Цезаря розпочинався з березня). Тому липень спочатку називався Quintilis (від лат. quintus – п’ять). Згодом, він був названий на честь першого римського імператора Юлія Цезаря, який в цей місяць народився.

Народні прислів’я про липень стверджують: липень блискавки кидає, дуби калічить; липень відходить з грозами; липень казати звик: «Я – грозовик»; липень – літу маківка, року середина; літо добре всім, але вершина літа важка; літо на зиму працює: липень збирає, а зима з’їдає; мужика годує не сокира, а липнева робота; липень – маківка літа, грудень – шапка зими; у липні на дворі пусто, та на полі густо; у липні овес в жупані, а на гречці й сорочки нема; у липні сонце йде на зиму, а літо на спеку; у липні хоч роздінься, а в грудні тепло одінься; у липні хоч роздягнися, але легше не буде, хто в липні спеки боїться, тому зимою нема чим погрітися; липень на двір заглянув – пора серпи зубрити.

А погодні прикмети, в свою чергу попереджали, що якщо липень з туманами, то осінь буде з дощами, ночі зоряні в липні обіцяли багато грибів, а за погодою в липні передбачали погоду в січні.

За матеріалами Інтернет-видань, фото з мережі Інтернет

Від admin