Тернополянам знов доведеться гріти воду у каструлях. З 1 липня мешканцям міста, які мешкають у будинках з централізованим теплопостачанням, відключать гарячу воду. У «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, що це спричинено заборгованістю тернополян за спожитий природній газ, – пише «TeNews».

novaya-kotelnaya

Сума боргу уже сягнула 47 мільйонів гривень. Комунальники закликають тернополян сплатити борг, щоб була вирішена проблема. Однак, ціна на гарячу воду, яка нагріта дорогим газом, постійно зростає. Тому є справжня альтернатива вирішення цієї проблеми – щоб воду нагрівали котельні на дешевому альтернативному паливі.

Конкретні приклади

Цілодобове подання гарячої води в неопалювальний період – дуже витратний вид послуг. Фактично витрачається той же ресурс, що й при подачі теплоносія, і при цьому з квітня до жовтня тернополяни за опалення, звісно, не платять. Наприклад, торік для того, щоб подавати гарячу воду в неопалювальний період, мерія Тернополя була змушена витрачати щомісяця з бюджету міста 2 мільйони гривень, які могли б бути спрямовані на ремонт дворів та прибудинкових територій. Завдяки запровадженню розгалуженої мережі котелень на альтернативі, вартість гарячої води значно знизиться, і це дасть змогу надавати цю послугу цілодобово в усьому місті.

Як проблему вирішують у Тернополі

Розуміючи масштаби проблеми, у Тернополі у 2010 році з обранням міським головою Сергія Надала було взято курс на глибоку реформу комунального господарства, що передбачає кілька етапів.

Перший — це оптимізація витрат енергоресурсів самими комунальними підприємствами, що виробляють тепло. Завдяки заміні обладнання вдалося скоротити споживання електрики на 17%, а споживання газу на 15%. У цифрах — сьогодні підприємства теплокомуненерго споживають на 3 млн м3 , і на 3 тис Мвт/год менше.

Другим кроком стає поступова заміна чотиритрубної системи на двотрубну з паралельним встановленням індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Тепер із котельні постачається тільки теплоносій, а вода нагрівається безпосередньо у будинку на ІТП в тій кількості, яка необхідна саме цьому будинку. Адже у різний час та у різних будинках іде різний відбір води. Відтак не втрачається дорогоцінне тепло «гарячої води» від котельні до будинку. Нова система дозволяє економити від 30% до 50% енергії (в залежності від погодних умов), яку використовують для підігріву теплоносія. Ці проекти реалізовуються під контролем міжнародних організацій таких, як НЕФКО, ЄБРР, E5P (Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології). Завдяки проведеній роботі, в окремих будинках нашого міста вже є регулярне гаряче водопостачання за графіком. А Тернопіль став місцем навчання для представників інших міст України, яким доводиться вирішувати подібні проблеми.

Третім кроком став запуск котелень на альтернативному паливі. В тих місцях, де такі об’єкти працюють, вдається економити на закупівлі альтернативного газові енергоносія близько 1 млн грн бюджетних коштів за сезон. Адже тепло, вироблене на альтернативному паливі, і підігріта за його допомогою вода коштують дешевше.

Альтернатива — це досвід розвинених країн Європи

Скажімо, у Латвії близько третини усього виробленого тепла, включно з підігрівом води, отримується за рахунок біомаси. У Швеції та Фінляндії близько  чверті тепла виробляється з альтернативи. Загалом по ЄС цей показник складає близько 15% з тенденцією до зростання. Варто розуміти, що чим більшу частку тепла Тернопіль отримуватиме за рахунок альтернативи, тим менше платитиме за газ, тим швидше у місті буде забезпечено цілодобове гаряче водопостачання. Саме над цим останні роки активно працюють попри всі економічні негаразди представники мерії та їхні закордонні партнери. Тож майбутнє з гарячою водою – за альтернативою.

Альтернатива – це реальна економія на тарифах

Верховна Рада ухвалила закон щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел. Законопроект розв’язує руки місцевим радам у питаннях самостійного встановлення тарифів на тепло, виготовлене на альтернативному пальному. Документ передбачає, що тарифи на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел і використовується для потреб населення та бюджетних організацій, на 10% нижчі, ніж тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Тобто закон гарантує, що місцеві громади будуть точно економити 10%.  Разом із тим експерти стверджують, що можлива економія навіть на рівні 30%!

Так що вихід є. Котельні на джерелах палива, які є альтернативними дорогому газові, здатні забезпечити тернополянам цілодобове гаряче водопостачання навіть влітку.

 

 

 

 

Від admin