Тернопільщину відвідала Перша леді України Марина Порошенко. Робочий візит дружини Президента України відбувся у вівторок, 19 червня. В нашому краї вона вже була не вперше. До цього восени 2015 року побувала у Тернополі на інтерактивному заході «Місто професій», де репрезентувала національний проект «Книга миру», – інформує прес-служба ОДА. ledi-2018-1

Тепер, майже через три роки, Марина Порошенко приїхала на Тернопільщину, щоб взяти участь у відкритті відреставрованої дзеркальної зали Вишнівецького палацово-паркового комплексу. «Співпраця на міждержавному рівні дозволяє відновити і зберегти історичну та культурну спадщину України, які є невід’ємною частиною світової історії», – зазначила Марина Порошенко під час церемонії відкриття зали разом із Послом США в Україні Марі Йованович та головою Тернопільської ОДА Степаном Барною.

ledi-2018-4

Вишнівецький Палац, збудований у XVIII ст., був родовою резиденцією однієї із найвпливовіших династій Східної Європи – князів Вишневецьких, які походять із давнього українського роду.

За словами Марини Порошенко, відновлення палацу – це проект національного масштабу. «За архітектурною неповторністю Вишнівецька резиденція така ж цінна для України, як палац князів Радзивилів у Білорусі або королівський Вавель у Польщі чи Версаль у Франції. І я щиро вдячна всім, хто докладав зусиль для відновлення цієї унікальної культурної пам’ятки», – зазначила дружина Президента.

ledi-2018-2

Із середини ХІХ століття палац зазнав значних ушкоджень, а після Другої світової війни від розкішного маєтку залишилися лише стіни. У радянські часи відбудова палацу відбувалася без врахування мистецької цінності споруди. Зокрема, на місці колишньої дзеркальної зали було облаштовано кінотеатр.

Наприкінці ХХ століття Вишнівецький палац увійшов до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля», концепція розвитку якого передбачала відновлення дзеркальної зали в її первинному вигляді. Із 2015 року заповідник отримав фінансову підтримку від Міністерства культури України у розмірі понад 4 млн гривень, а також виграв грант від Посольства США в Україні на суму 159 тисяч доларів США на відновлення дзеркальної зали та реставрацію південної підпірної стіни палацу. Реставраційні роботи тривали понад 2 роки.

ledi-2018-3

Також 19 червня у рамках робочої поїздки в Тернопільську область дружина Президента України Марина Порошенко та голова обласної державної адміністрації Степан Барна підписали Меморандум про долучення області до проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

ledi-2018-5

Тернопільщина стала 19-м регіоном нашої держави, в якому діє цей проект. За словами Першої леді, сьогодні на Тернопільщині інклюзивним навчанням охоплено 139 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у 47 загальноосвітніх закладах. Щоб покращити цю ситуацію, в області також будуть створювати Інклюзивно-ресурсні центри. Це безпосередня ініціатива Марини Порошенко.

ledi-2018-6

До 1 вересня 2018 року, як зазначив голова ОДА Степан Барна, відкриють 20 таких центрів. Для створення доступних та якісних умов навчання учнів з особливими освітніми потребами дружина Президента передала керівництву області типові проекти Медіатеки, Ресурсної кімнати та Інклюзивно-ресурсних центрів, які є невід’ємною частиною нового освітнього простору в українських школах.

ledi-2018-8

«Мета інклюзивно-ресурсних центрів – це надання освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами. Їх створюють на заміну психолого-медико-педагогічних консультацій. Після навчання у “здоровому” класі з великою кількістю учнів, які розвиваються згідно свого віку, ці діти досягають великого успіху. Який старт дітки отримають у початковій ланці, з таким вони і надалі працюватимуть. Це не лише саме навчання, а й впевненість у собі тієї дитини, яка себе дискомфортно почувала у дитячому товаристві. Коли дитина отримує стимул до навчання, спілкування з дітьми, вона себе почуває надзвичайно впевнено», – підкреслив Степан Барна.

ledi-2018-7

Додамо, що крім Вишнівця, Марина Порошенко побувала й у селі Кривче Борщівського району, де розташовується печера Кришталева, і здійснила екскурсію підземеллям.

Від admin