Представництва Української православної церкви Московського патріархату, а вірніше – українського представництва Російської православної церкви, в Україні вже давно називають легальними «офісами» ФСБ Росії, а їхніх працівників – «агентами у рясах». Тому не має нічого дивного, що патріоти у Тернополі активно протидіють політиці російських священників, – пише «TeNews».

upcmp-06-2018

Патріоти проти Московського патріархату

У 2016 році активісти «Правого Сектора» влаштовували акції біля єдиного в Тернополі осередку Московського патріархату, що на перехресті проспекту Бандери та вулиці Коновальця у Тернополі. Акції мали мирний характер, «правосеки» лише розмовляли з перехожими, вручали їм інформаційні листівки.

Вже цього року активісти принесли під російську церкву іграшки, облиті червоною речовиною. Таким чином активісти приєдналися до акції, пов’язаної з подіями в Запоріжжі, де священник Московського патріархату відмовився відспівати трагічно загиблу дитину через те, що вона була хрещена в УПЦ Київського патріархату. Це мирні та спокійні акції, які мали намір розкрити прихожанам правду про діяльність Московського патріархату в Україні.

Однак тернопільська прокуратура трактувала ці дії як такі, що завдали істотної шкоди конституційним правам та свободам прихожан та кліру московської церкви. Тому виникає закономірне питання: як може виникнути така ситуація під час російсько-української війни? Адже війна – це не лише бойові дії на Донбасі, а й потужна інформаційна та пропагандистська війна по всій Україні, де Кремль розглядає російських священників як своєрідний «ідеологічний спецназ».

Союз прокуратури і московської церкви?

Більше того, прокуратура Тернопільської області дуже швидко знайшла винних в обмеженні прав вірних російської церкви. Це навіть не «Правий сектор». Це міська рада Тернополя! Вдумайтесь – 17 квітня 2018 року (фактично через два роки після акцій «Правого сектору») прокуратура повідомила, що здійснюється кримінальне провадження саме щодо дій міської ради. В Інтернеті з’явився відповідний документ.

prokuratura-06-2018-1

«Кримінал» полягає у тому, що службові особи міської ради несумлінно виконували свої обов’язки, а їхня провина в тому, що вони не зупинили активістів «Правого сектору» проводити роз’яснювальну роботу серед прихожан російської церкви. До речі, акція «Правого сектору» була досить успішною. Хтось із віруючих різко негативно  поставився до активістів, але були й ті, які просто не усвідомлювали до кінця, в яку церкву ходять. І тепер вони відвідують українські традиційні церкви.

Однак, на думку прокурорів, мерія винна в тому, що вона не втрутилися і не зупинила активістів «Правого сектору», які агітували перехожих проти московської церкви.

Мерія Тернополя за Українську Україну

Очевидно, причина припису прокуратури полягає в іншому. Можливо, окремим працівникам прокуратури Тернопільської області не подобається патріотична позиція мерії на чолі з міським головою Сергієм Надалом.

А обурюватися в такому випадку є чому. Адже це й публічна підтримка традиційних українських церков, рішення вивішувати революційні червоно-чорні прапори поряд із державними, вшанування й підтримка ветеранів ОУН-УПА та бійців АТО тощо.

Цікаво, чи знає про таку позицію тернопільських прокурорів Генпрокурор Юрій Луценко? Свого часу на сцені Євромайдану Луценко цитував слова Степана Бандери: «Ніщо не зупинить ідею, час якої настав». Дійсно, нікому не зупинити ідею Української України.

 Тарас Борисюк

Фото з мережі Інтернет

 

Від admin