У місті Борщів, що на Тернопільщині, днями розгорівся скандал за участі правоохоронців. Поліцейських запідозрили у побитті 13-річного хлопця, якого затримали на вулиці за хуліганство.

Історію, що сталася ще 25 травня у Борщеві, розповіла у Facebook місцева депутатка Христина Яворська.

«Будучи в поліції за іншою справою, довелося стати свідком дуже цікавої ситуації. 13-річного хлопчину поліцейські без дозволу на те батьків/опікунів/представника адміністрації, уповноваженого вчиняти такі дії, забрали у Борщівський відділок поліції, щоб відібрати «пояснення». Що, до речі, можна було зробити і вдома. Хлопчика забрали без жодного дорослого. І протримали там самого близько 2-3 годин.

В нашій присутності у відділення приїхав чоловік, який назвався другом сім’ї, котрого прислала мама, щоб забрати дитину, бо мама у Києві на роботі, батька немає, дитина живе з дідусем, який не є опікуном (!) і не в праві давати чи не давати будь-яких дозволів на вчинення з дитиною будь-яких дій.

item-1619390941

Зі слів мами, дитина у стресі і просить, щоб хтось його забрав.

Чоловік попросив вивести хлопця, пройшло близько 20 хвилин, після численних дзвінків до знайомих поліцейських, а також до О. М. Богомола (очільник ГУНП в області, – ред.), дитину таки вивели. Хлопчик в деморалізованому стані вилетів на вулицю. Його трусило, він заїкався і мав явно заплакані очі. Чоловік зупинив і повернув його. Хлопчик у присутності поліцейського, який вивів його, боявся говорити, пізніше сказав, що його били», – зазначила Яворська.

Після цього зізнання очевидці відразу викликали швидку, аби зняти побої з дитини. Через деякий час, чоловік, який забрав хлопчика, повернувся у відділення, щоб написати заяву на дії поліцейських, адже, з його слів, у лікарні таки підтвердили факт побиття дитини – підірвана мочка вуха, забите ребро, вибита пломба тощо.

«Написав заяву, ми вписалися свідками. Хлопчик стверджує, що він був сам і п’ятеро поліцейських, що «вибивали» правду. А тепер найцікавіше: чоловік був налаштований дуже войовничо, адже сам має двох дітей, які могли б бути на місці хлопчини. Але, як виявилось, брат чоловіка – поліцейський на пенсії, і, якби я написала прізвище, ви б точно знали, про кого йдеться! Ми попереджали, що це буде резонансна справа і пропонуватимуть гроші, тиснутимуть різними методами. До цього варто бути готовим, а особливо враховуючи той факт, що чоловік не є родичем хлопця.

Не пройшло і 20 хвилин після того, як чоловік написав заяву, дав пояснення та вийшов з відділення, як почалася «робота» системи! Ми вже вийшли з відділення, коли зустріли того ж чоловіка, якого по телефону просто в нашій присутності змусили забрати заяву, і не хто інший, як той самий брат-пенсіонер. Лиш одна проблема: ми обидвоє, я та мама, підписали заяву як свідки. І всю цю картину спостерігали ще кілька знайомих мені людей. І швидку також викликали ми», – зазначила депутатка.

Тепер депутатка просить розголосу інциденту, аби його не «зам’яли»:

«А ще прошу розуміти, що якщо з кимось з нас, свідків, щось трапиться, то шукайте правди в прямому значенні слова – у правоохоронних органах. І насамкінець, бережіть дітей, бо хлопця зловили за те, що він розбив і зняв розбите опукле дзеркало на одній з вулиць Борщева! Та, власне, навіть якби він його і вкрав, це не привід бити дітей!»

Від admin